Історики з УГСП поглиблюють вивчення української культури у Меморіальному музеї-садибі народної художниці України Катерини Білокур

Соціально-психологічний факультет > Новини факультету > Історики з УГСП поглиблюють вивчення української культури у Меморіальному музеї-садибі народної художниці України Катерини Білокур

Міжнародний день музеїв з’явився в календарі в 1977 році, коли на засіданні 11-ї генеральної конференції ICOM (International Council of Museums – Міжнародна рада музеїв) було прийнято резолюцію про заснування цього свята. І з 1978 року цей день відзначається щорічно більш ніж у 150 країнах. Цей день є приводом для підвищення обізнаності про те наскільки музеї є важливими у розвитку суспільства.

Роль музеїв у суспільстві постійно змінюється, а тому музеї стають більш інтерактивними, зорієнтованими на аудиторію, гнучкими та креативними, адаптованими до нових мультикультурних викликів. Дедалі більше музеїв стають культурними хабами, які функціонують як інтерактивні платформи, де творчість поєднується зі знаннями, і відвідувачі також можуть долучатися до творчих процесів у вигляді майстер-класів, ділитися досвідом та взаємодіяти.

На сьогодні в Україні нараховується близько п’яти тисяч музеїв, у яких зберігається близько 12 млн музейних експонатів. Серед них і регіональна окраса – Меморіальний музей-садиба народної художниці України Катерини Василівни Білокур у селі Богданівка Київської області, де весь свій вік прожила самобутня майстриня. Це чарівний куточок на Загреблі, де 7 грудня 1900 р. Катерина Білокур побачила світ, де ступала перші кроки по землі. Батьківській хаті судилося стати знаною багатьом відвідувачам з різних країн світу. Капітально відремонтована, вона стала музеєм, відкриття якого відбулося 26 листопада 1977 р.

Унікальність музею в тому, що інтер’єр відтворений у тому вигляді, який був за життя художниці. Стоять на лаві натягнуті на підрамники заґрунтовані і затоновані полотна, які так і не дочекалися доторку пензля. На мольберті – розпочата, але не закінчена картина. В музеї-садибі – картини й малюнки, виконані олійними фарбами та олівцем: «У Богданівці, за греблею», «Портрет жінки в зеленому корсеті», «Птахи», «Краєвид з річкою» та інші.

Меморіальний музей-садиба народної художниці Катерини Білокур став і культурно-мистецьким майданчиком для поглибленого вивчення вітчизняної культури, мистецтвознавства, краєзнавства та регіонального туризму здобувачами спеціальності «Історія» факультету історичної та соціально-психологічної освіти Університету Григорія Сковороди в Переяславі. Налогоджена тісна співпраця у форматі як традиційних екскурсій так і долучення до спільних мистецьких проектів. Зокрема, використання здобувачами факультету наданих співробітниками музею матеріалів для написання дипломних робіт на тему мистецької спадщини та особистості Катерини Білокур.

Пресцентр факультету

Категорії