Сковородинівці та музейники обговорили актуальні проблеми історико-краєзнавчої роботи в умовах воєнного стану

Соціально-психологічний факультет > Новини факультету > Сковородинівці та музейники обговорили актуальні проблеми історико-краєзнавчої роботи в умовах воєнного стану

У минулу п’ятницю, 27 травня 2022 р., представники кафедри історії і культури України та спеціальних історичних дисциплін факультету історичної та соціально-психологічної освіти взяли учать у науково-методичному семінарі «Актуальні проблеми історико-краєзнавчої роботи в умовах воєнного стану» організованому Національним історико-етнографічним заповідником «Переяслав», Університетом Григорія Сковороди в Переяславі та Відділом освіти Переяславської міської ради.

У рамках зібрання було обговорено актуальні питання краєзнавчої роботи, її виховного та патріотичного значення. Доповідачі ознайомили присутніх з напрямками історико-краєзнавчої діяльності НІЕЗ «Переяслав», науковою продукцією, підготовленою співробітниками Заповідника, актуалізували методичні та джерелознавчі аспекти краєзнавчих досліджень, презентували способи та методи картографування, можливість використання онлайн-ресурсів в краєзнавчо-дослідницькій роботі.

Заступниця завідувачки кафедри історії і культури України та спеціальних історичних дисциплін з науково-проєктної діяльності, кандидат історичних наук, доцент Оксана Тарапон розповіла присутнім про освітньо-наукові практики краєзнавчої роботи, напрацьовані кафедрою історії і культури України та спеціальних історичних дисциплін університету, які включають як навчальну, так і науково-дослідну складову.

«Краєзнавчий напрямок є перспективним і актуальним в науково-освітній роботі, особливо це усвідомлюється в умовах війни, адже патріотизм і любов до Батьківщини починаються з любові до свого роду, свого краю, знання його історії. Значна кількість наших студентів та випускників сьогодні захищають нашу Батьківщину від російської агресії, практично показуючи приклад патріотизму і героїзму»  –  зазначила Оксана Анатоліївна.

А ми, в свою чергу, маємо забезпечити перемогу на фронті інформаційної війни, адже для України краєзнавство є не лише джерелом історичної пам’яті, а й формою самоідентифікації, самозахисту від колоніальної політики сусідніх держав.

Пресцентр кафедри історії і культури України та спеціальних історичних дисциплін

Категорії