Викладачки Ніна Брехунець та Анастасія Ставицька долучилися до старту Всеукраїнського культурно-мистецького проєкту «Переяславська сорочка»

Соціально-психологічний факультет > Новини факультету > Викладачки Ніна Брехунець та Анастасія Ставицька долучилися до старту Всеукраїнського культурно-мистецького проєкту «Переяславська сорочка»

А ви знали, що у першій половині ХХ століття на Переяславщині побутував особливий крій та орнаментування народних вишитих сорочок? Як правило, вони вирізнялися делікатністю виконання, декором, філігранністю техніки вишивки біллю. Серед улюблених технік вишивки переяславських майстринь – довбанка, вирізування, лиштва, ретязь, мережка. Прикро, що нині на сорочках Переяславщини знаються радше фахівці-етнографи, проте в нашому краї є активні люди які взялися змінити цю прикру тенденцію.

У четвер, 2 червня 2022 року, у Національному історико-етнографічному заповіднику «Переяслав», відбулося перше вступне заняття учасників Всеукраїнського культурно-мистецького проєкту «Переяславська сорочка», покликаного відродити і популяризувати серед сучасників автентичну переяславську вишивку. Зазначимо, що доєднатися до її виготовлення може будь-хто, незалежно від місця перебування. Усі роботи, створені в рамках проєкту, планують експонувати на виставках.

Серед інших до новоутвореної спільноти етнографів, істориків та вишивальниць-ентузіастів долучилися й викладачки кафедри історії і культури України та спеціальних історичних дисциплін факультету історичної та соціально-психологічної освіти, кандидати історичних наук, доценти Ніна Брехунець та Анастасія Ставицька. Вони розповідають, що у рамках зустрічі наукові співробітниці НІЕЗ «Переяслав» Валентина Білоусько та Тетяна Радіоненко ознайомили учасниць з способом крою традиційної української сорочки та особливостями  крою і шиття на Переяславщині. Учасники мали можливість оглянути та вибрати тканини, нитки (українських та зарубіжних виробників) та підібрати візерунки для власних виробів.

«Наразі спільнота планує зустрічатися двічі на місяць, організовувати міні-лекторії та відшиття сорочки, з використанням автентичних візерунків та давніх технік вишивки до 100-річчя від дня народження українського історика і культуролога, зодчого переяславських музеїв Михайла Сікорського, яке відзначатимуть 13 жовтня 2023 року» – говорять викладачки.

Нині українцям як ніколи важливо повертати своє, зокрема дослідити крій та орнаментування народних сорочок, які, серед інших, у першій половині ХХ століття, побутували й на Переяславщині. Відтак справа співрозпочата нашими кафедралами заслуговує поваги і, беззаперечно, триватиме.

Пресцентр кафедри історії і культури України та спеціальних історичних дисциплін

Категорії