«Буде до віку стояти праведне місто Марії»: слово до Дня визволення Маріуполя від російських окупантів

Соціально-психологічний факультет > Новини факультету > «Буде до віку стояти праведне місто Марії»: слово до Дня визволення Маріуполя від російських окупантів

Протистояння у Маріуполі – це справжній великий епізод війни на сході України, коли місто Маріуполь місяць було під владою самопроголошеної так званої «донецької народної республіки». 13 червня 2014 року о п’ятій ранку року звільняти місто вирушили добровольчі батальйони. Під час операції померли: Віктор Саєнко (начальник Маріупольського міського управління ДАІ), Михайло Єрмоленко (молодший інспектор зв’язку маріупольського батальйону патрульної служби міліції), Сергій Демиденко (командир Дніпропетровського батальйону територіальної оборони). Звільнення міста пройшло успішно, було проведено «ювелірну» роботу, ніхто з мирних жителів серйозно не постраждав. А відтак Верховна Рада України ввела постанову про відзначення цього дня. День визволення Маріуполя від російських окупантів відзначають 13 червня згідно з постановою №3807 «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2016 році» Верховної Ради України від 2 лютого 2016 року.

Усі ми з болем спостерігаємо за тим, що відбувається в Маріуполі і з маріупольцями нині – у 2022 році. З вірою в те, що Збройні Сили України, наші захисники повернуть наше місто Марії і ми будемо так само відзначати повторну дату його звільнення, кафедра філософії і соціальної антропології імені професора І. П. Стогнія факультету історичної і соціально-психологічної освіти Університету Григорія Сковороди в Переяславі підготувала слово до важливої, для українського Маріуполя, дати.

Маріуполь – місто України, що розташоване у Донецькій області на березі Азовського моря. Дослівно назва означає «місто Марії». Маріуполь – промисловий центр країни, адже в Маріуполі діють два великі металургійні заводи. 6 березня 2022 року президент України Володимир Зеленський відзначив масовий героїзм та сміливість жителів Маріуполя під час збройної агресії російської федерації та присвоїв почесну відзнаку «Місто-герой України».

Маріуполь друге за значенням місто Донецької області, десяте за чисельністю населення в Україні, що має свою давню історію, є «металургійною» столицею України.

Історія міста. Місцевість міста була заселена з часів давньої кам’яної доби. Перше стаціонарне поселення хліборобів, як свідчать археологічні розкопки, на території Маріуполя утворилося в IX-X століттях і називалося Адомаха.

У 1223 році в Приазов’ї відбулася битва на річці Калка між монголо-татарськими ордами й об’єднаними військами руських князів і половців, що закінчилося поразкою русичів. Землі Приазов’я ввійшли до складу Золотої Орди. Учені і дотепер сперечаються, де місце легендарної битви на річці Калка в 1223 році. Є декілька схожих місць: на річці Каратиш, Кальміус і Кальчик. Останні дві річки протікають через місто Маріуполь.

У XVIII столітті сформувалася Кальміуська слобода, в якій у 1754 році була збудована Кам’яна Свято-Миколаївська церква. Тому, саме цей рік можна вважати роком заснування міста.

У вересні 1991 року над Маріупольською міськрадою вперше був піднятий український національний прапор.

Маріуполь після 2014 року. По завершенню Євромайдану Маріуполь стає одним з ключових міст російсько-українські війни. Протягом березня 2014 року в місті проходили мітинги на підтримку єдності України. Протистояння загострюється після проголошення «днр» у Донецьку. 7 квітня 2014 року сепаратистам вдалося захопити місто. 13 червня силами добровольчого батальйону «Азов» місто звільнили.

Події, які трапилися в Маріуполі після 24 лютого 2022 року вже ввійшли не лише в українську, а й у світову історію. Захисники міста стали героями, які захищали не тільки Маріуполь, а всю Україну.

Близько місяця тому в Україні зняли документальний фільм «Маріуполь. Хроніки пекла» з історіями людей, які вирвались з блокадного міста. Серед людей є ті, кому вдалося вижити під час бомбардувань  маріупольського Драмтеатру, а також свідків обстрілу пологового будинку.

«Кожен має свою історію, але вона спільна свідченням про військові злочини, які чинить росія. Відверта і страшна, бо те, що відбувається у Маріуполі важко уявити. Але ми маємо їх почути» – наголошують автори фільму.

Міста Маріуполь немає, багатьох його жителів теж немає, у людей, які там залишились немає дому, роботи, рідних, війна забрала в них усе. Але всі люди, які вижили і є для нас Маріуполь, тому тримайтеся, ви у наших серцях й у наших думках, молимося за вас.

 

Пресцентр кафедри філософії і соціальної антропології імені професора І. П. Стогнія

Категорії