110 років на двох: знайомство з письменниками братами Капрановими з нагоди їх дня народження

Соціально-психологічний факультет > Новини факультету > 110 років на двох: знайомство з письменниками братами Капрановими з нагоди їх дня народження

У 2022 році брати Капранови святкують свій 55-й день народження. З цієї нагоди докторка історичних наук, доцентка, заступниця завідувача кафедри історії і культури України та спеціальних історичних дисциплін з міжнародної діяльності Оксана Висовень підготувала публікацію, аби ближче познайомити сковородинівців з письменниками.

Дмитро та Віталій Капранови народилися 24 липня 1967 року в місті Дубоссари (Молдова). Любов до України і української книги їм прищепила бабуся. Хлопці полюбляли читати вже з малечку.

Дитинство Капранових пройшло в Очакові Миколаївської області. Тому вони вважають своєю батьківщиною саме Миколаївщину. Окрім любові до української літератури, мали хист до спорту та музики. Свого часу закінчили школу з греко-римської боротьби та фортепіано.

Вищу освіту отримали у Свердловську та Москві за фахом «Технічна кібернетика». У Москві вони прожили до 1998 року. Займалися бізнесом і водночас видавали українську газету «Тинди-ринди» та журнал української фантастики «Брати». Капранови не бачили можливостей реалізації себе як творчих людей у росії,  тому згодом Дмитро та Віталій переїхали до України.

В Україні брати взялися за видавничу справу, бо відчували потребу в україномовній продукції. З часом вони відкрили власне видавництво «Зелений пес», яке спеціалізується на сучасній художній та дитячій літературі. Головне завдання видавництва – популяризація української мови в усіх сферах життя.

З 2001 року розпочався їхній шлях як письменників. Першою книжкою братів Капранових був «Кобзар». Цей роман-збірник був перевиданий декілька разів, і нарешті в 2010 році вийшов «Кобзар 2000 + Нові розділи + Найновіші розділи». У свій твір Капранови додали до знайомих уже читачам творів Шевченка містичні оповідки, де відьми існують поряд із мобільними телефонами, а вовкулаки та русалки не зважають на автомобілі й бетонні парапети.

Їхня книга «Мальована історія Незалежності України» розрахована як на дітей, так і на дорослих. Тут викладено короткий огляд найважливіших подій історії України та її непростий шлях до незалежності. Малюнки до книг створювали шість авторів, тож їх твір справді не нудний, а дозволяє зрозуміти історію Батьківщини в найважчих її аспектах.

Книга «Забудь-річка» увійшла в список літературної премії «Книга року ВВС-2016». У книзі розповідається про трьох молодих хлопців, які потрапляють на Другу світову війну. І доля склалася так, що у всіх у них було одне ім’я – Степан Шагута. Комсомолець пішов до дивізії «Галичина», син офіцера УНР – у Червону армію, а польський жовнір – в УПА. Багато років потому нащадки тих Степанів, закохані хлопець із дівчиною, починають власне розслідування потрійної долі українського народу.

Їхня наступна книга «Веселих свят» присвячена традиціям відзначання українських свят. Брати Капранови готували цю книгу передусім для своїх дітей, аби пояснити їм традиції українського святкування.

Справжнім бестселером стала їхня праця «Майдан. Таємні файли». За словами Братів Капранових, видали вони цю книгу, щоб онуки не казали, що незалежність їм упала з неба. Письменники провели власне розслідування, опитали купу людей аби дізнатися, що відбувалося всередині й поза Майданом під час Революції Гідності. Книга ґрунтується на свідченнях очевидців і учасників Революції Гідності і цікава для широкого загалу читачів.

Сьогодні особливе місце в їхній творчості займає створений на YouTube Канал імені Т. Г. Шевченка. Важливість україномовного контенту каналу полягає в тому, що він дає змогу глядачам, які цікавляться історією України, знайти відео на важливі теми (УПА, ОУН, Козаки, Прапор, Герб, Гімн, Бандера, Шухевич, Міхновський, Атило, Сірко, Шевченко та ін.). Брати Капранови на Каналі популяризують українську історію серед широкого загалу. Хоча ведучі не завжди дотримують вивіреної історичної верифікації подій, але популярність серед 697 тис. підписників вони мають.

Цікаві факти про братів Капранових:

  1. Брати одружилися з близнючками. А все через настороги їх матері – жити завжди разом і не розлучатися. Зараз вони живуть в одному домі та разом виховують своїх дітей.
  2. У 1993 році познайомилися з майбутнім президентом росії володимиром путіним. Віталій Капранов згадує цю зустріч так: «Тоді він був у Анатолія Собчака не те що підмітайлом, але й ходив за ним із валізою».
  3. Брати 1998 року документально засвідчили, що на той період в Україні існувало лише 600 назв книжок української мовою.
  4. Завжди вдягаються однаково.
  5. У дитинстві батьки їх позначали «зеленкою», щоб не переплутати.
  6. У 2007 році заснували премії «Золотий намордник» – за перше місце в рейтингу державного хамства та «Золотий ошийник» – за перше місце в рейтингу іноземного хамства (присуджується через інтернет-голосування).
  7. У 2011 році започаткували Всеукраїнський конкурс двійників Тараса Шевченка.

Колектив Університету Григорія Сковороди в Переяславі щиро вітає братів Капранових з минувшим днем народження! Сердечно бажаємо ювілярам здоров’я, завжди бути в пошуку нових задумів і ідей, ніколи не розлучатися з натхненням, постійно відчувати щастя і радість, з кожним днем наповнюючи цей світ своїми чудовими шедеврами і приголомшливими роботами. Ваша творчість надихає українців на Перемогу над рашизмом!

Пресцентр кафедри історії і культури України та спеціальних історичних дисциплін з міжнародної діяльності

Категорії