Дружба – ключ до щасливого життя: авторська колонка психолога Леоніда Ніколаєва

Соціально-психологічний факультет > Новини факультету > Дружба – ключ до щасливого життя: авторська колонка психолога Леоніда Ніколаєва

Я належу до тих, хто настiльки цінує друга, що ставить його над усе і вважає друзів… найлiпшою прикрасою життя.

Григорій Сковорода

 

Щоб підкреслити важливість дружби в житті кожної людини та сприяти побудові добрих відносин й міцного ментального здоров’я, щорічно 30 липня у світі відзначають Міжнародний день дружби.

З цієї нагоди, кандидат психологічних наук, доцент кафедри психології Університету Григорія Сковороди в Переяславі, член Європейської федерації коучингу, тренер з Soft Skills Леонід Ніколаєв підготував для сковородинівців пізнавальну публікацію.

Дружба є невід’ємною частиною нашого існування, і вона має значний вплив на наше фізичне та психологічне благополуччя.

Академічний тлумачний словник української мови трактує дружбу як: стосунки, відносини, в основі яких лежить взаємна прихильність, довір’я, відданість, товариська солідарність, духовна близькість, спільність інтересів і т. ін.

Значення дружби в житті людини важко переоцінити. Друзі допомагають нам переживати радісні моменти та долати труднощі, вони сприяють підтримці та взаєморозумінню. Добрі друзі допомагають збагачувати наше життя, роблячи його більш насиченим та цікавим.

Дружба також має позитивний вплив на наш психологічний стан. Соціальна підтримка, яку ми отримуємо від друзів, допомагає знизити рівень стресу та покращує наше емоційне самопочуття. Комунікація з друзями допомагає зняти напругу, розслабитися та відчути себе впевненіше.

Пошук і збереження дружби також може бути важливим аспектом нашого психологічного розвитку. Взаємодія з різними людьми допомагає розвивати наші соціальні навички, вчить нас бути толерантними та вміти знаходити компроміси.

Однак варто зазначити, що дружба також може мати складнощі. Конфлікти та непорозуміння подекуди виникають і серед найближчих друзів. Тут важливо вміти вирішувати конфлікти конструктивно та з повагою до іншої людини.

Жартівливий тест для справжніх друзів можна пройти за посиланням.

Справжня дружба – це особливий зв’язок, який ґрунтується на взаємній повазі, довірі, підтримці та відданості.

Що ж свідчить нам про справжню дружбу:

Взаємна довіра. Друзі повинні довіряти одне одному, бути відкритими та чесними у всіх справах, ділитися своїми радощами й переживаннями.

Взаємна підтримка. Справжні друзі завжди підтримують одне одного в складних моментах, стоять пліч-о-пліч у труднощах та допомагають подолати життєві випробування.

Відкритість до компромісів. Справжня дружба передбачає готовність до знаходження компромісів і розв’язання конфліктних ситуацій для збереження зв’язку.

Радість за успіхи. Справжні друзі щиро радіють одне одному за досягнення та успіхи, не заздрять, а підтримують і вірять у потенціал один одного.

Не відвертання у складні часи. Дружба проявляється тоді, коли людина не відвертається від друга в складних життєвих обставинах, а залишається поруч із ним.

Емоційна близькість. Справжні друзі розуміють одне одного без зайвих слів, вони можуть відчувати настрої та емоції іншого.

Готовність слухати. Друзі вміють слухати іншого без засудження і порадити, якщо цього просять.

Спільні інтереси. Справжня дружба заснована на спільних цінностях, інтересах та хобі, що допомагає зближувати людей.

Здатність пробачати. Друзі розуміють, що ніхто не бездоганний, тому вони готові прощати один одному помилки.

Довготривалість. Справжня дружба не побудована на мимовільних імпульсах, а триває протягом тривалого часу, переживаючи випробування та зміни.

Ці складові справжньої дружби взаємодоповнюють одне одного. Коли вони присутні в житті близьких по духу людей, дружба стає сильною, глибокою та значущою для кожного.

Дійсно, дружба є цінним даром, який ми повинні підтримувати та берегти. Вона збагачує наше життя, надає підтримку в складних моментах і робить наш світ яскравішим та дружелюбнішим місцем для життя. Тож, з нагоди Міжнародного дня дружби, давайте пам’ятати про значення друзів у нашому житті та дарувати один одному свою турботу та повагу. Зі святом!

Пресцентр кафедри психології

Категорії