«Активізація навичок самопомічі у стресових ситуаціях»: як пройшов тренінг магістрантки ФІСПО Наталії Салівон

Соціально-психологічний факультет > Новини кафедри психології > «Активізація навичок самопомічі у стресових ситуаціях»: як пройшов тренінг магістрантки ФІСПО Наталії Салівон

Стрес є невід’ємною частиною життя кожної людини, але важливо навчитися самопомічі в стресових ситуаціях. Природа стресу полягає у фізіологічних та психологічних змінах, які активуються під впливом надмірного навантаження або загрози. Для багатьох це може призвести до нездужань, тривожності та депресії. Однак існують ефективні стратегії самопомічі, такі як медитація, фізична активність, регулярний відпочинок та розслаблення, які допомагають зменшити стрес та його наслідки. Важливо навчитися слухати своє тіло та реагувати на сигнали, які воно надсилає, щоб зберегти психічне та фізичне здоров’я в стресових ситуаціях.

22 вересня 2023 року магістрантка кафедри психології факультету історичної і соціально-психологічної освіти Університету Григорія Сковороди в Переяславі Наталія Салівон провела тренінг «Стрес у нашому житті, шляхи його подолання». Розповідаємо про те, як це було.

Тренінг дав можливість виконати корисні прави: арт-терапевтичні прийоми, проєктивні методики (промалювати стрес, відчути його в тілі тощо – прим.авт.), що поглиблювало усвідомлення того, яку загрозу несе стрес психічному здоров’ю. Учасниками тренінгу були як молодші бакалаври так і магістри-випускники, які жваво включалися в інтерактивну взаємодію, осмислювали та рефлексували власний стан. Обговорювали поняття «стрес», «дистрес», «еустрес» та їх вплив на психосоматику людини.

Поза тим тренерка продемонстрували вправи на стабілізацію дихання, заземлення. Пояснила що вони дозволяють знизити рівень негативних емоцій, тривоги та пекельних переживань. Також Наталією Салівон було розкрито питання резільєнтності, важливості турботи про свій емоційний стан, розуміння ресурсів власної нервової системи.

Учасники дізналися про те, як турбуватися про свій мозок та активувати прихований ресурс організму, відшукати нові джерела емоційного наповнення. Натомість вправа «Я маю, Я можу, Я буду» нагадала учасникам про їхні зовнішні та внутрішні ресурси, які можуть підтримати в складні моменти їхнього життя. У свою чергу вправа «Безпечне місце» стабілізувала стан учасників, гармонізували настрій, способом, розслаблення, відчуттям безтурботності, внутрішньої свободи і творчого натхнення.

Бажаємо всім бути свідомими та здоровими. Завжди пам’ятайте про важливість догляду за своїм ментальним здоров’ям. Подолання стресу є важливим задля гармонії життя, тому включайте ефективні техніки самопомічі в свій розпорядок і навчіться зберігати спокій у стресових ситуаціях, даруючи собі психологічну стійкість та здоровий глузд.

 

Пресцентр кафедри психології

Категорії