«Заради майбутнього»: Лабораторія духовного розвитку особистості УГСП підсумувала свою діяльність протягом навчального року

Соціально-психологічний факультет > Новини факультету > «Заради майбутнього»: Лабораторія духовного розвитку особистості УГСП підсумувала свою діяльність протягом навчального року

Доброю традицією Університету Григорія Сковороди в Переяславі стала діяльність Лабораторії духовного розвитку особистості, яку очолює кандидат педагогічних наук, доцент Нінель Химич, на теренах Переяславщини та за її межами. Не винятком став і 2023-2024 навчальний рік, про набутки протягом якого хочемо вам розповісти.

Уся робота лабораторії, зокрема організаційна, навчально-методична та науково-дослідна, здійснювалася за такими напрямами:

  • відродження духовних традицій української нації, її святинь;
  • забезпечення духовного піднесення освітнього процесу закладу вищої освіти;
  • організація досліджень у галузі виховання духовного потенціалу підростаючого покоління;
  • вдосконалення фахової кваліфікації студентів та професорсько-викладацького складу університету;
  • організація творчих зв’язків з іншими закладами освіти та науковими установами.

11 жовтня 2023 року виступила Лабораторія духовного розвитку особистості співорганізатором Всеукраїнського семінару-практикуму «Екологічна етнопедагогіка в сучасному освітньому процесі закладу позашкільної освіти» на базі ДЕНЦ «Камелія» у м. Бровари, а також в організації Міжнародного семінару «Психологічна реабілітація та позбавлення посттравматичного стресового розладу: зростаюча особистість – зцілене суспільство», який відбувся 27-28 грудня 2023 року та 8 січня 2024 року. До участі у цьому семінарі лабораторією було залучено численну кількість науково-педагогічних працівників з різних освітніх установ та організацій, серед яких: Університет Григорія Сковороди в Переяславі, Центр професійного розвитку педагогічних працівників, Інклюзивно-ресурсний центр (м. Переяслав), Будинок дитячої та юнацької творчості (м. Яготин), Центр професійного розвитку педагогічних працівників (м. Добропілля), цифрове видавництво «Еспертус» (м. Київ).

12 квітня 2024 року стартував експеримент у закладі дошкільної освіти «Пролісок» м. Добропілля Донецької області на тему: «Духовно-моральне виховання дітей старшого дошкільного віку на християнських цінностях в нових реаліях сьогодення» в рамках укладеної Угоди. Метою експерименту є: виявити, обґрунтувати та експериментально перевірити педагогічні умови ефективного виховання духовно-моральних якостей у дошкільників в нових реаліях сучасної системи дошкільної освіти. Експеримент триватиме з 2024 по 2027 роки. Наукове керівництво взяла на себе Лабораторія духовного розвитку особистості.

Разом з тим, серед запланованих лабораторією науково-практичних заходів слід виокремити й Всеукраїнську науково-практичну конференцію з міжнародною участю «Духовно-моральне виховання дітей і молоді в сучасному освітньому просторі: вітчизняний та зарубіжний досвід», яка відбудеться 20-21 червня 2024 року.

Лабораторією підтримуються та зміцнюються творчі зв’язки з НУ «Острозька академія», Черкаським ОІПОПП, ДЕНЦ «Камелія», Всеукраїнською асоціацією педагогів і психологів із духовно-морального виховання, Всеукраїнським Фондом сприяння розвитку культури і освіти «Добро» та ін. У 2023 році укладено Угоду з Донецьким ОІПОПП. До кінця 2024 року планується укладання Угоди про міжнародну співпрацю з International Public Organization «INTERNATIONAL PROJECTS».

При Лабораторії духовного розвитку особистості діє ініціативна група студентів, яка вивчає проблему «Аксіологічні аспекти становлення особистості». Учасниця цієї групи Юлія Брик вже вдруге цього року взяла участь у XVІ Всеукраїнській олімпіаді «Юні знавці Біблії-2024», яка проводилася у Національному університеті «Острозька академія» 22, 23, 24 березня та 21 квітня 2024 року, завоювавши призове 3-тє місце. Загальна тема 2024 року: «Лідерство у світлі Біблії». Ділячись своїми враженнями, Юля  відмітила особливу атмосферу справедливості, любові та добра, яка панувала протягом всіх чотирьох днів проведення олімпіади. Залишившись в цілому  задоволеною результатами, вона подякувала науковому керівнику доценту Нінель Химич за допомогу у підготовці до олімпіади, пообіцяла не зупинятися на досягнутому та наступного навчального року більш ретельно підготуватися і вибороти 1-е місце.

Важливим аспектом роботи лабораторії духовного розвитку особистості є благодійна діяльність. Цього року вже традиційно 6 травня було проведено благодійну акцію «Великодні забави» присвячену величному святу усіх християн – Воскресінню Христовому. Вона проходила у формі розваги студентів та дітей закладів дошкільної освіти міста Переяслава, принесла масу задоволення, викликала  позитивні емоції та веселий настрій у всіх учасників. На прощання студенти в ролі Янголів вручали дітям книги, презентовані Всеукраїнськими благодійними фондами «Добро» та «Східноєвропейська гуманітарна місія». Особлива подяка за участь у проведенні благодійної акції студентці 2-го курсу спеціальності «Дошкільна освіта» Юлії Брик, студентці 3-го курсу спеціальності «Дошкільна освіта» Альоні Усик та волонтерці, учениці 8-го класу гімназії №2 Марії Михнюк.

Безумовно, така різнопланова діяльність Лабораторії духовного розвитку особистості є корисною тим, що консолідує зусилля всіх учасників освітнього процесу навколо квінтесенційних речей, конче необхідних для духовно-морального виховання дітей і молоді,  особистого та професійного вдосконалення нинішніх фахівців та становлення майбутніх педагогів.

 

Інформація надана Лабораторією духовного розвитку особистості
Університету Григорія Сковороди в Переяславі

 

Категорії