Соціально-психологічний факультет > Новини кафедри філософії і соціальної антропології імені професора І.П. Стогнія > В УГСП відбулися круглий стіл і відкриття аудиторії імені професора Івана Стогнія до 90-річчя від дня його народження

26 травня 2024 року  з нагоди прийдешнього 90-річчя від дня народження Івана Стогнія в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі провели круглий стіл «Наукова і громадська діяльність І.П. Стогнія» й урочисте відкриття аудиторії імені професора. Розповідаємо, як це було.

Засідання круглого столу, що відбувався в конференц-залі імені Василя Сухомлинського, відкрило вітальне слово доктора історичних наук, професора, ректора Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталія Коцура, який виголосив промову на тему «І.П. Стогній – перший ректор університету».

«Іван Петрович Стогній видатний філософ, педагог, організатор. Він займає чільне місце в історії розвитку нашого університету. Григорій Сковорода та наш освітній заклад постав, здебільшого, завдяки Івану Стогнію, оскільки його бачення і позиції були тісно пов’язані з думками Григорія Савича. Як філософ, він не міг не займатися його вивченням. Ми повинні пам’ятати, згадувати і вшановувати Івана Петровича», – висловив переконання Віталій Вікторович. Після цього присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять Івана Стогнія та поклали квіти до його могили.

Надалі доктор історичних наук, професор, голова Вченої ради Університету Григорія Сковороди в Переяславі, академік Віктор Коцур розповів про здобутки, схарактеризувати як особистість і пройшовся сторінками біографії Стогнія:

«Я б хотів нагадати, що життєвим девізом Івана Петровича були слова «Veni, vidi, vici» (у пер. з лат. – «прийшов, побачив, переміг»)», – пригадав Віктор Петрович та додав, що професор Стогній назавжди увійшов в історію нашого університету з усіма успіхами і перемогами заради самоствердження закладу і назавжди  залишився в пам’яті поколінь як інтелектуал, філософ, скромна людина яка дала путівку в життя новим поколінням.

У свою чергу заступниця голови Переяславської міської територіальної громади Оксана Степаненко рефлексувала щодо перших кроків становлення Університету Григорія Сковороди в Переяславі, принагідно пригадавши й свої перші кроки на Переяславщині:

«Певна, що Іван Петрович нас, нині, чує і бачить, тому дякую йому за науку і працю. Наша громада пишається тим, що все, закладене Іваном Стогнієм продовжується в кращих традиціях й напрямах. Пишається що є люди які є філософами сучасності», – зауважила Оксана Серафимівна і вручила подяку міської влади завідувачу кафедри філософії і соціальної антропології Сергія Рика.

Надалі промову мав доктор політичних наук, професор, декан соціально-психологічного факультету Університету Григорія Сковороди в Переяславі Борис Дем’яненко. Він розповів про організацію навчально-виховного процесу як пріоритетний напрям роботи Івана Петровича. Разом з тим, поділився спогадами про власне навчання й роботу асистентом в університеті під керівництвом Стогнія. Цю промову доповнив виступ кандидата філософських наук, доцента, завідувача кафедри філософії і соціальної антропології імені професора І.П. Стогнія соціально-психологічного факультету Сергія Рик, який розповів про основні наукові напрямки діяльності професора Стогнія.

Також про Стогнія-сім’янина говорила найрідніша для нього людина – донька Тетяна Стогній:

«Життєвий шлях мого батька – це приклад відданості своїй справі і віри в освіту. Він вважав, що освіта є фундаментом,  а якісна й правильна освіта може подолати світ. Щиро дякую всім вам за те, що ви зібрались сьогодні згадати мого батька. Дуже приємно коли згадують про різні моменти і вектори його діяльності. Я сподіваюсь, що надбання мого батька будуть примножуватися його наступниками», – зазначила Тетяна Іванівна.

У наступному блоці про внесок Івана Петровича в українську Сковородіану говорили: представниця Національного літературно-меморіального музею Г.С. Сковороди (с. Сковородинівка Харківської обл.) Галина Ярміш; директорка Коврайського НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів – ДНЗ» ім. Г.С. Сковороди Золотоніського р-ну Черкаської області Людмила Різник й директор Чорнухинського літературно-меморіального музею Г.С. Сковороди Полтавської обл. Микола Соляник. Натомість «Колекція особової бібліотеки І.П. Стогнія в ресурсах університетської книгозбірні» була відображена у доповіді директорки наукової бібліотеки Університету Григорія Сковороди в Переяславі Ольги Шкири.

Наприкінці цієї частини зібрання гості слухали одну з найулюбленіших композицій Івана Стогнія – «Прелюдію №10 Спогад» авторства Йоганна Себастьяна Баха. Цей музичний номер на баяні виконав Нікіта Заболотний.

Надалі усі поспішили на церемонію урочистого відкриття аудиторії імені професора І.П. Стогнія (ауд. 108). Тут пролунали виступи його учнів: Ольги Гомілко, Тамари Андреєвої, Олени Кравченко, Лариси Харченко, Наталії Юхименко та інших. Щиро та з усмішкою згадували вихованці про Івана Петровича, відверто ділились тим, як склались їхні шляхи завдяки цьому філософу.

Наостанок організатори вдячні усім, хто долучився до цього важливого заходу та вшанував пам’ять про видатного професора Івана Петровича Стогнія.

 

Анна Стешенко

Категорії