«Гендер і стать: міфи та реальність»: підсумки Всеукраїнського науково-практичного семінару в онлайн-режимі

Соціально-психологічний факультет > Новини кафедри психології і педагогіки дошкільної освіти > «Гендер і стать: міфи та реальність»: підсумки Всеукраїнського науково-практичного семінару в онлайн-режимі

29 квітня 2022 року в онлайн-режимі на платформі Університету Григорія Сковороди в Переяславі відбувся Всеукраїнський науково-практичний семінар «Гендер і стать: міфи та реальність». Організатором семінару виступила лабораторія духовного розвитку особистості університету разом із партнерами – громадською організацією «Рух за життя та гідність людини» та Університетом менеджменту освіти Національної академії педагогічних наук України.

На семінар зареєструвалися понад 50 представників місцевого самоврядування, науки, освіти, культури, громадського та християнського активізму. Географія учасників охопила різні міста, села та селища Вінницької, Волинської, Житомирської, Київської, Луганської, Львівської, Рівненської, Тернопільської, Харківської, Хмельницької та Черкаської областей.

Подія розпочалася вступним словом завідувачки лабораторії духовного розвитку особистості Університету Григорія Сковороди в Переяславі, кандидата педагогічних наук, доцента Нінель Химич, яка зазначила, що подія проводиться в нелегких умовах воєнного стану, коли боротьба триває на всіх фронтах – передусім військовому, інформаційному та духовному. Однак життя продовжується і ворогові жодним чином не вдасться зламати духовну силу та звитягу українців. Надалі учасників семінару привітала директорка бібліотеки УГСП Ольга Шкира. Вона надихнула слухачів авторськими поетичними рядками.

Духовну настанову виголосив отець Олександр Кушта. Він, зокрема, звернув увагу учасників семінару на деструктивні явища: жахлива війна, що викликала велику хвилю переселенців, зменшення народжуваності дітей в Україні та збільшення кількості абортів, зістаріння населення та зменшення його чисельності, зростання кількості розлучень.

«І після цього жахливого геноциду ще хтось намагається нам впроваджувати деструктивну ідеологію гендеризму. Прошу вас поважно поставитися до цієї проблематики та дати собі відповідь, що завтра буде з вами, вашими сім’ями та вашими дітьми», – зазначив промовець та закликав усіх присутніх помолитися за всіх загиблих під час цієї війни, а особливо за невійськового, просімейного активіста Віталія Виноградова, який загинув у Бучі, та військового, поета, громадського діяча, який боровся проти друку та поширення гендеричної  літератури в Україні Юрія Руфа.

З доповіддю на тему «Духовні виміри освітньої діяльності в умовах загроз сучасного світу» перед учасниками семінару виступила докторка педагогічних наук, професорка, завідувачка кафедри педагогіки, адміністрування і спеціальної освіти Навчально-наукового інституту менеджменту і психології ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України Ірина Сіданіч.

«Ми живемо в умовах війни, яку розв’язала росія. Очевидно, наш ворог – це не просто якась реальна істота, а справжній біблійний персонаж, темна сатанинська сила. Саме з нею християнська Україна веде змагання за цінності життя. Ми перемагаємо не лише завдяки тому, що українська армія відповідає світовим стандартам військової підготовки. Представники вітчизняної християнської педагогіки, освітяни, науковці, добре попрацювали, щоби на уроках християнської етики виховати патріотів, які демонструють непереборну силу духу та віри. Наші воїни здобувають звитяги завдяки сформованому у них християнському світогляду, що є складовою української національної ідентичність. І найголовнішим є те, що саме зараз той історичний момент, коли ми демонструємо всьому світові: Україна – християнська держава, яка житиме не за згубними ідеями так званого гендеру, а за Словом Божим. Я дуже вдячна організатором семінару, що підняли таку серйозну проблему. Ми неодмінно здолаємо всіх ворогів, адже Перемога – вже в наших душах і серцях», – сказала промовець.

На невідповідність ужитку замість зрозумілого слова «стать» іншомовного слова «гендер» і похідних від нього словосполучень Конституції України й актам звернув увагу учасників семінару Голова громадської організації «Українська асоціація педагогів-християн» Віталій Шульга.  У виступі «Нормативно-правові колізії гендерної політики в українському законодавстві: погляд освітянина» він, зокрема, зазначив, що згідно з позицією Конституційного Суду України та Європейської комісії «За демократію через право», в нормативно-правових актах має бути дотримано принцип правової визначеності. Це вимагає чіткості, зрозумілості й однозначності правових норм, зокрема їх передбачуваності та стабільності. Вони мають бути сформульованим достатньо точно для того, щоби людина могла регулювати свою поведінку.

На думку промовця, в Законі України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» від 8 вересня 2005 року порушено згадану вимогу. Там рівний правовий статус жінок і чоловіків та рівні можливості для його реалізації, що дозволяє особам обох статей брати рівну участь у всіх сферах життєдіяльності суспільства, отримав назву «гендерна рівність». Згідно з Інструкцією Міністерства соціальної політики України, виданою у лютому 2020 року,  термін «гендер»  означає «соціально закріплені ролі, поведінка, діяльність і характерні ознаки, які певне суспільство вважає належними для жінок/чоловіків». Це визначення не є однозначним і чітким, як і похідне від нього словосполучення «гендерна рівність».

Керівник інформаційного департаменту правління Громадської організації «Рух за життя та гідність людини», засновник і координатор духовно-просвітницької платформи «Захист християнських цінностей – основи життя та сім’ї в Україні» Олександр Кривенко висвітлив тему «Гендерна рівність – троянський кінь у духовній війні проти України».

«І сотворив Бог людину на свій образ; на Божий образ сотворив її; чоловіком і жінкою сотворив їх. І благословив їх Бог, і сказав їм: «Будьте плідні й множтеся» (Книга Буття 1: 27-28) – ось основа, на якій я передусім будую доказову базу нікчемності ідеологічної конструкції «гендерна рівність», – пояснив промовець, нагадавши, що наш Основний Закон просякнутий духом відповідальності перед Богом, про яку згадується в Конституції України. Надалі він здійснив екскурс в історію виникнення перших паростків і поширення гендеризму.

Він піддав критиці диверсію проти духовності та моралі, вчинену у 2005 році прийняттям Закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» і подальшими кроками держави із насадження гендеризму українському суспільству.

Доповідач, посилаючись на факти, встановлені біологами, генетиками, психологами, сексологами, соціологами, філологами, юристами й іншими фахівцями, розкрив міфи і їх творців, які через евфемізми маніпулюють свідомістю суспільства, просуваючи імпортовану зовні людиноненависницьку ідеологію «гендеру» та фемінізму як її складової.

Олександр Кривенко поділився успішним досвідом захисту життя та гідності людини від моменту її зачаття до природної смерті в Україні, в тому числі через протистояння спробам можновладців і пролгбтактивістів: ратифікувати Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (стамбульську конвенцію); прийняти Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо боротьби з проявами дискримінації №5488 від 13.05.2021р.; заблокувати викладання християнської етики й інших предметів духовно-морального спрямування, що базуються на біблійних цінностях.

Промовець запропонував учасникам семінару вправи, спрямовані на формування у них навичок із виявлення ознак маніпуляції суспільною свідомістю через приклади зовнішньої реклами, створеної адептами гендерної ідеології. «Для розпізнання ознак шкідливих ідей, у тому числі гендеризму, потрібно вже з юного віку формувати в українцях критичне мислення як основу ціннісного імунітету душі. Цій меті слугує, передусім, викладання в закладах освіти християнської етики й інших предметів духовно-морального спрямування, що базуються на християнські цінностях» – резюмував Олександр Кривенко.

У доповіді «Проблема статі в дошкільному віці: за і проти» завідувач лабораторії духовного розвитку особистості Університету Григорія Сковороди в Переяславі кандидата педагогічних наук, доцент Нінель Химич зазначила, що актуальним для дошкільного віку залишається статеве виховання: «Ми маємо популяризувати статеве виховання на духовних цінностях, відкинувши згубну практику сексуальної освіти». Посилаючись на дослідження сучасних вчених, Нінель Євгенівна констатувала, що дитину дошкільного віку поки що не цікавлять проблеми статі в тому плані, в якому дорослі іноді намагаються просвітити її, використовуючи маніпулятивні технології гендерної ідеології. Гендер – це штучний соціальний конструкт, метою якого є: знищити статеву ідентичність. Гендерна ідеологія сприяє руйнуванню інституту сім’ї та  духовного розвитку особистості в цілому.

Семінар пройшов у теплій невимушеній атмосфері. Учасники виявили бажання в подальшому продовжити детальне вивчення та обговорення даної актуальної проблеми.

 

Пресцентр лабораторії духовного розвитку особистості Університету Григорія Сковороди в Переяславі

Недавні записи

Категорії