Соціально-психологічний факультет > Новини факультету > Вишиванка – етногенетичний код нації

Вишиванка – це не лише особливий елемент святкового національного одягу, але й важлива частина культури українського народу, адже в стародавньому одязі закодовано багато символів сили, добробуту, краси та миру.

Щороку у травні відзначають Міжнародний День вишиванки. Цього року свято народної ідентичності є особливим для українського народу, тому що, одягаючи вишиванку, ми демонструємо відродження і піднесення української нації, адже сьогодні українці об’єдналися як ніколи, разом йдуть до перемоги за свою свободу й правду, з любов’ю підтримуючи власні традиції, зберігаючи пам’ять роду і етногенетичний код нації.

З давніх часів вишиванка була своєрідним символом українського етносу із зашифрованими кодами і знаками, які виконували роль оберега і тепер знову перетворюється на те, чим була завжди для українського народу.

Цікаві факти про вишиванку:

  1. Прародителями вишиванки були скіфи. За свідченням Геродота (один з перших вчених-мандрівників, який на підставі побаченого на власні очі і почутих розповідей створив перший загальний опис відомого тоді світу) свій одяг вони оздоблювали візерунками, про що свідчать знайдені на Черкащині срібні бляшки з фігурками чоловіків, датовані VI ст. Дослідження показали їх ідентичність з вишивкою українського народного костюма XVIII-XIX ст.
  2. Першу школу вишиванки в Київській Русі було створено ще у ХІ ст. Її заснувала Анна, сестра Володимира Мономаха. У ній опановували мистецтво гаптування золотом і сріблом.
  3. Першим, хто поєднав українську вишиванку із буденним одягом став Іван Франко. Саме він скомбінував вишиту сорочку із піджаком. У такому вигляді його можна побачити на двадцятигривневій купюрі.

У 2022 році День вишиванки припадає на 19 травня. Свято запрошує кожного громадянина одягнути вишиванку й у ній піти на роботу чи на навчання. Науково-педагогічний склад кафедри філософії і соціальної антропології імені професора І.П.Стогнія підтримує День вишиванки та долучається до своєрідного флешмобу «Одягни вишиванку!». Демонструючи традицію єднання українців між поколіннями, викладачі виразили свою національну позицію та духовну свідомість.

Шануймо та бережімо нашу багатовікову культуру, в ній – наша мужність і наше майбутнє!

Пресцентр кафедри філософії і соціальної антропології імені професора І.П.Стогнія

Категорії