Португальський поет Фернанду Пессоа одного разу написав: «Подивіться, на світі немає іншої такої метафізики, як у шоколаду». Нині, 11 липня, маємо привід згадати ці слова ще й тому, що у цей день усі ласуни та поціновувачі «чорного золота» відзначають Всесвітній день шоколаду (World Chocolate Day). Це свято започаткували французи в 1995 році, а зараз їх ініціативу підтримують любителі цих ласощів у багатьох країнах світу.
Святкувати день своїх улюблених ласощів можна по-різному: комусь більше подобається прикрасити шоколадними фігурками та цукерочками свій будинок і весь день смакувати улюблені солодощі, а для когось це привід зробити шоколадний масаж чи маску для обличчя. Ще хтось подарує коханій людині шоколадне серденько чи завітає у кав’ярню на чашечку гарячого шоколаду.
Понад три тисячі років тому, першими людьми, що скуштували плоди незвичайного дерева, стали представники стародавньої цивілізації ольмеків, які жили в низовинах на березі Мексиканської затоки. Саме вони і називали какао-дерево смішним словом «какава», яке стало прабатьком нинішнього «какао». На зміну ольмекам прийшли майя, і какао стало культовим деревом для цього стародавнього племені.
Зі смажених бобів какао і води з невеликим додаванням спецій готувався напій, який стали називати «kakauatl». У 1502 році під час своєї четвертої експедиції шоколадний напій спробував перший європеєць – Христофор Колумб. Йому не сподобався гіркий напій, але він все-таки вирішив привезти какао-боби в Старий Світ. На привезені королю Фердинанду какао-боби ніхто не звернув уваги, зважаючи на присутність великої кількості інших скарбів… . Це була перша поразка шоколаду.
На початку XVII століття, захопивши Кюрасао, великі голландські мореплавці привозять плоди какао в Голландію а згодом у Німеччину. Какао проголошується цінним продуктом і рекомендується лікарями як лікування від усіх хвороб. У аптечних прейскурантах того часу можна знайти такі відомості: шоколад – це засіб, що зміцнює організм.
У 1650 році таємниця ароматного шоколадного напою досягає Англії. Незабаром шоколад стає найпопулярнішим напоєм короля Чарльза II. У 1657 році французьким кондитером був відкритий перший Шоколадний будинок у Лондоні. Шоколад продовжує залишатися напоєм для еліти, так як мінімальна його вартість – 10-15 шилінгів за фунт.
З 1743 року до шоколадної теми все частіше звертаються відомі письменники і художники. Імператриця Австрії спеціально викликає в країну знаменитого художника тих часів Джина етиніл Леотейрда. Героїнями його картин були жінки і шоколад. Імператриця особисто позує художнику. Результат – картина «Ла Бель де Чоколатір», на якій зображена гарна жінка, що приносить ранковий шоколад. Цей витвір стає однією з найвідоміших картин того періоду.
У 1790 році Моцарт увічнює шоколад у своїй опері для Віденського імператорського театру «Cose Fan Tutte». Майже через сторіччя, 1880 року, у Гамбурзі зроблений перший плитковий шоколад. У 1900 році відомому французькому художнику Енрі Талузу приписують винахід шоколадного мусу.
У 1913 році швейцарець Юлес Сучаут створює обладнання для наповнення цукерок. Швейцарія стає королевою шоколадних цукерок. Уже 1925 року у Світовому торговому центрі починає роботу Нью-Йоркська біржа какао.
Учені багатьох країн донині продовжують досліджувати корисні властивості шоколаду. Результати досліджень не можуть не тішити затятих шанувальників цієї продукції.
Порівнюючи корисні властивості гранатового, журавлинного соку, чорниці, лохини і темного шоколаду, вчені з’ясували, що найбільш корисним для здоров’я людини є саме гіркий шоколад. Він багатий величезною кількістю корисних речовин. Цинк, магній, мідь, залізо, що містяться в шоколаді, – відмінний аргумент для того, щоб не забувати про нього.
Згідно з останніми науковими дослідженнями, вживання шоколаду приносить організму більше користі, ніж вживання фруктів. Як стверджують вчені магній, що міститься в продукті протидіє депресії, покращує пам’ять, підвищує стійкість до стресів та зміцнює імунітет. «Шоколад не тільки заряджає бадьорістю і покращує настрій, але і рятує від інфаркту та інсульту» – заявляють кардіологи.
За допомогою шоколадної терапії підвищують імунітет у тих, хто страждає синдромом хронічної втоми. А для поліпшення тонусу шкіри в спа-салонах застосовують шоколадні обгортання.
Врешті шоколад – це краще, ніж поцілунки. Вчені підрахували, що під час поцілунку наш мозок починає активно працювати, серце прискорено б’ється, організм відчуває себе чудово. Так от, від шоколаду цей ефект збільшується у чотири рази.
Інформацію підготувала кафедра філософії і соціальної антропології імені професора І.П. Стогнія