«Студентська варта»: майбутні фахівці із соціальної роботи взяли участь у волонтерській акції

Соціально-психологічний факультет > Новини кафедри соціальної педагогіки і соціальної роботи > «Студентська варта»: майбутні фахівці із соціальної роботи взяли участь у волонтерській акції

«Студентська варта» – під такою назвою 18 січня 2023 року пройшла волонтерська акція чергування студентів спеціальності «Соціальна робота» в «Пункті незламності» Університету Григорія Сковороди в Переяславі.

Майбутня професія здобувачів цієї спеціальності – бути поруч з тими, хто потрапив у скруту, потребує допомоги й підтримки. Широкий спектр обов’язків, напрямів соціальної роботи, різноманітність соціальних категорій клієнтів вимагає високого професіоналізму, гнучкої та ефективної фахової діяльності, до якої слід готуватися завчасно. Гостра соціально-політична ситуація в Україні, викликана війною та її наслідками, ставить перед фахівцями із соціальної роботи нові невідкладні завдання – своєчасно, професійно та максимально продуктивно діяти за таких обставин, зокрема і в «Пунктах незламності».

Участь сковородинівського університету в урядовому проєкті «Пункт незламності» дає змогу студентам у «польових умовах» опановувати майбутню професію. Для цього викладачі кафедри соціальної педагогіки і соціальної роботи Неля Перхайло, Ліана Яценко та Олена Литвишко організували навчальне чергування здобувачів, покликаних практично вивчити зміст і технології соціальної роботи з відвідувачами «Пункту незламності», безпосередньо познайомитися з їхніми запитами та проблемами.

Також були проведені елементи соціально-психологічного тренінгу з вироблення у студентів резильєнтності, здатності застосовувати конструктивні копінг-стратегії, методи релаксації і т. д. Важливо було вмотивувати здобувачів до підвищення власної компетентності, набуття психоемоційної готовності діяти в кризових ситуаціях.

З майбутніми фахівцями цікаву практичну роботу з питань долікарської допомоги клієнтам, зокрема відвідувачам «Пункту незламності», провела кандидат історичних наук, доцент, заступник завідувача кафедри медико-біологічних дисциплін і валеології з наукової роботи Катерина Варивода. Вона формувала у студентів уміння надавати допомогу при невідкладних станах різного походження (зупинка серця, кровотечі, отруєння, фізичні й психологічні травми тощо), правильно встановлювати контакт і спілкуватися з потерпілими і дезадаптованими особами.

До окремих видів навчальних вправ залучили і юну відвідувачку «Пункту незламності», яка з цікавістю разом зі студентами вчилася правильно оцінювати свій стан у разі травмування, самотужки давати раду елементарним ушкодженням, а також допомагати іншим.

Завдяки практичній роботі у «Пункті незламності» УГСП студенти здобули не лише необхідні професійні знання й уміння, збагатили власний ресурс soft skills, а й сформулювали низку нових освітніх запитів, які належить задовольнити у процесі подальшого навчання.

 

Пресцентр кафедри соціальної педагогіки і соціальної роботи

Категорії