Філософське мистецтво Сковороди й майбутнє філософії в Україні: до УГСП завітав відомий дослідник-філософ Назіп Хамітов

Соціально-психологічний факультет > Новини факультету > Філософське мистецтво Сковороди й майбутнє філософії в Україні: до УГСП завітав відомий дослідник-філософ Назіп Хамітов

У понеділок, 13 березня 2023 року на запрошення ректора Віталія Коцура та колективу кафедри філософії і соціальної антропології імені професора І. П. Стогнія факультету історичної та соціально-психологічної освіти до Університету Григорія Сковороди в Переяславі завітав член-кореспондент НАН України, доктор філософських наук, професор, провідний науковий співробітник Інституту філософії ім. Г. С. Сковороди НАН України, Президент Міжнародної асоціації філософського мистецтва, давній друг та партнер університету Назіп Хамітов. Він прочитав відкриту лекцію з філософії на тему «Філософське мистецтво Григорія Сковороди й майбутнє філософії в Україні» для студентів одразу двох сковородинівських факультетів – історичної та соціально-психологічної освіти й педагогічної освіти, менеджменту і мистецтва. Ті хто не зміг завітати наживо могли долучитися в онлайні.

На початку лекції Назіп Віленович зосередив увагу усіх присутніх на тому, що таке «філософування». Адже це не стільки про здатність міркувати, скільки про здатність відмежуватися від усього зайвого, від того що робить нас самотніми.

«Філософія – це про наше життя, про глибину нашого життя і про глибину звільнення від самотності…, це творчість, це щоденне заглиблення в себе і розв’язання глибинних проблем себе, це відповідь на питання «навіщо?»», – переконаний Хамітов.

Гість зауважив, що Григорій Сковорода гідно й чесно пройшов шлях філософа, будучи справжнім автором у цій науці. На прикрість, людство часто не може оцінити тих, хто поруч, а відтак Григорія Савича при житті не дуже розуміли, тому що він випередив свій час на сотні років, адже йому вдалося подолати буденне буття. Це був дивовижно універсальний філософ, який створив, ініціював, актуалізував українську класичну філософію. Він і поет, і письменник, і музикант, і автор філософських діалогів, і афорист.

Майбутнє філософії України Назіп Хамітов визначив таким, у якому вдасться подолати такі крайнощі як меншовартісну філософію чи філософію національної надвартості. Плідний варіант української філософії професор визначив як філософію гідності і справжнього авторства. Українська філософія повинна бути вибудувана на певних традиціях філософського мистецтва, на традиціях філософування у діалогах, есе, афоризмах. Коли все більше людей набуватиме особистісного світогляду, самостійного, критичного, творчого і внутрішньо цілісного.

Завершив Назіп Хамітов лекцію закликом долати комплекс меншовартості і знати, що наша творчість не тільки можлива у світі, але й потрібна. Адже драматична історія буття українців сформувала дух незламності, гуманізм, сердечність, кордоцентризм, які можуть не лише здивувати світ, але й врятувати його від апокаліптичної Третьої світової війни. По закінченню лекції розгорнулася глибока і цікава дискусія, у якій професор вів діалог із присутніми наживо та онлайн.

Наостанок за довготривалу плідну співпрацю і позитивні результати, зокрема у галузі філософської і соціальної антропології та з нагоди 60-річного ювілею науковця (який долучався до роботи спеціалізованих вчених рад як керівник, опонент чи рецензент та роботи якого широко цитовані у працях сковородинівців – прим.авт.), Вченою радою і ректоратом Університету Григорія Сковороди в Переяславі Назіпу Хамітову було вручено медаль університету «Почесна відзнака Григорія Сковороди». Пан професор із вдячністю отримав відзнаку та подарував кафедрі філософії і соціальної антропології імені професора І.П. Стогнія й бібліотеці Університету Григорія Сковороди в Переяславі свої актуальні монографії.

 

Пресцентр Центру Сковородинознавства

Категорії