«Резильєнтність як особистісний ресурс майбутніх фахівців соціальної сфери»: як у цій тематиці працює психологічна служба УГСП

Соціально-психологічний факультет > Новини факультету > «Резильєнтність як особистісний ресурс майбутніх фахівців соціальної сфери»: як у цій тематиці працює психологічна служба УГСП

Чи задумувалися Ви, що допомагає Вам долати життєві труднощі? Що дає сили переживати екстремальні та надзвичайні ситуації? Що штовхає шукати вихід із найскладніших кризових ситуацій? На ці теми можна розмірковувати досить довго.  Але всі думки, рано чи пізно, приходять до поняття особистісний ресурс. Так вже створена психіка людини, що у ній є потенційні сили «шукати світло в кінці тунелю». Щось є  у нас, людей, таке незриме, те, що інколи не піддається вимірюванню, те що називаємо сила духу, сила стійкості. І це точно є потужним життєстверджуючим ресурсом.

Рік, що минув, приніс кожному українцю та українці багато болю. Але, за словами тих же українців – 2022 рік приніс велику силу як загальнонаціональної, так і внутрішньо-особистісної стійкості. І саме стійкість відіграє важливу роль у переможній боротьбі українського народу за власну гідність та волю.

Беззаперечним є те, що воєнні події – це негативний фактор, який впливає на всі сфери суспільного життя. Складно усім. Але особливих утруднень зазнають ті, хто опинився у епіцентрі воєнних дій, ті, хто змушений був залишити рідні домівки й мігрувати чи емігрувати. Складно тим, хто ціною свого життя захищає кордони батьківщини, тримаючи зброю у руках, а також тим, хто не покладає зусиль і робить все можливе щоб підтримувати економіку держави, тим, хто продовжує стійко йти до Перемоги.

У цій ситуації особливу відповідальність відчувають спеціалісти допоміжних професій. Ті, хто є фахівцями першої лінії допомоги – медики, волонтери, соціальні працівники, психологи, вчителі та інші фахівці. Оскільки саме вони, часто-густо, є опорою для найвразливіших. І, безумовно, що у фахівців соціальної сфери має бути сформований високий рівень особистісної стійкості, що допоможе долати труднощі, витримувати високий рівень як фізичної так і емоційної напруги.

Цій меті слугують і ефективні зустрічі студентів спеціальності «Соціальна робота» із психологом психологічної служби університету Тетяною Кузьменко-Шкурською. Однією із таких зустрічей став психоедукаційний тренінг «Базові навички емоційної стійкості». У екологічній обстановці говорили про важливі вже існуючі у кожного здібності, які дозволяють бути в ресурсі і вирішувати надскладні життєві задачі. У дружній атмосфері працювали з техніками підвищення рівня резильєнтності. Міркували, як вже пророблені техніки можна використовувати з клієнтами, що потрапляють у складні життєві обставини. У процесі обговорення учасники тренінгу ділилися своїми переживаннями, власними інсайтами та ін.

Також важливим кроком спільної роботи стало започаткування на ОП 231 «Соціальна робота» проєкту «Відкрита школа резильєнтності», у межах якої буде проведено ще не одну тематичну активність, що стане основою для поглиблення професійних навичок та особистісної стійкості майбутніх соціальних працівників.

Варто відмітити, що і майбутні фахівці із соціальної роботи під час навчання мають розвивати важливі професійні компетентності, зокрема, і працювати над підвищенням рівня резильєнтності (психологічної стійкості), умінь і навичок адаптуватися, реагувати на тривалі навантаження, утримувати рівний, спокійний настрій тощо.

 

Пресцентр психологічної служби університету

Недавні записи

Категорії