«Перспективи розвитку сучасної психології»: конференція на крилах теорії і практики які наближають нашу Перемогу

Соціально-психологічний факультет > Новини факультету > «Перспективи розвитку сучасної психології»: конференція на крилах теорії і практики які наближають нашу Перемогу

27-28 квітня 2023 року, відбулася ХІІ Всеукраїнська науково-практична конференція молодих вчених «Перспективи розвитку сучасної психології», яка започаткована і традиційно проводиться двічі на рік кафедрою психології факультету історичної і соціально-психологічної освіти Університету Григорія Сковороди в Переяславі. Серед іншого вона актуалізувала виклики, що стоять перед суспільством сьогодні, шукала рішення для актуальних проблем сучасної психологічної науки.

Поза тим, під час конференції налагоджувалася тісна співпраця між ученими та практиками, відбувався обмін дослідницьким досвідом та результатами наукових пошуків. Одним із ключових завдань конференції стало напрацювання та презентація інноваційних технологій, які сприяють збереженню психологічного здоров’я та ефективності психологічної практики. Конференція з психології вже традиційно стала важливою платформою, на якій учасники (до участі зареєструвалося більше 300 осіб, а в режимі реального часу змогли взяти участь близько 60 учасників з України і далеко за її межами (Польща, Чехія, Туреччина, Німеччина, Португалія, Ізраїль тощо) – прим.авт.) поділилися своїми дослідженнями та знаннями з колегами, знайшли нові рішення для подальшого розвитку науково-практичної діяльності.

Розпочала роботу зібрання його модераторка, кандидат психологічних наук, доцент кафедри психології, заступник завідувача кафедри психології Світлана Герасіна зануривши учасників у простір конференції, зазначивши регламент і тематику виступів.

Вітальне слово пролунало від кандидата історичних наук, доцента, проректора з наукової та інноваційної діяльності Василя Дударя, який, зокрема, наголосив про актуальність та важливість роботи психологів України і світу сьогодні. Натхненно побажала продуктивної роботи кандидат психологічних наук, професор, завідувачка кафедри психології, керівниця психолого-медико-педагогічної консультації Галина Хомич.

З доповідями, у яких розкривалися різні аспекти психологічної практики, виступили:  Грись Антоніна, д.психол.н, професор, Український державний університет імені Михайла Драгоманова; Буцька Лідія, д.м.н., професор кафедри Київського національного університету імені Тараса Шевченка; Сабадаш Андрій, аспірант спец. 053 Психологія УГСП, психолог-консультант, коуч; Шиповська Наталія, магістрантка факультету психології Українського державного університету імені Михайла Драгоманова; Пархонюк Ніна, магістрантка факультету історичної та соціально-психологічної освіти УГСП; Корнієнки Ілля та Юлія, магістри психології, психологи-консультанти, випускники УГСП; Закаблуковська Ольга, магістрантка факультету історичної та соціально-психологічної освіти УГСП та аспірантка факультету психології УДУ імені Михайла Драгоманова; Вакуленко Олена, магістрантка факультету історичної та соціально-психологічної освіти УГСП й Гурт Анастасія, студентка факультету історичної та соціально-психологічної освіти УГСП.

Спікери конференції презентували свої наукові доробки та інтелектуальні пошуки з різних галузей психологічної науки: психологічні особливості прояву асертивності в умовах стресу; діти і війна: робота з тривожними станами у дітей; особливості впливу Я-концепції та копінг-стратегій у формуванні психосоматичних розладів; нейропсихологічна корекція розвитку особистості; використання медитативних практик та «Рейкі-терапії» в комплексному психофізичному відновленні військовослужбовців; схема-терапія як засіб розвитку емоційної зрілості особистості; досвід психологічної допомоги українцям у Польщі: психосоціальні ігри у методі Positum MGS; ТРВЗ-технологія як засіб формування творчого мислення учнів початкової школи; особливості розвитку емоційного інтелекту в осіб раннього дорослого віку й перша психологічна допомога постраждалим після землетрусу в Туреччині.

Другий день конференції був особливо цікавим молодим психологам-практикам, оскільки він був присвячений майстер-класам з різних психологічних напрямків. Доктор політичних наук, професор, декан факультету історичної і соціально-психологічної освіти Борис Дем’яненко підкреслив здобутки і напрацювання членів кафедри психології УГСП, а також запросив на навчання до лав нашого університету потенційних вступників, зауважуючи важливість здобуття психологічної освіти для всього суспільства країни.

Усі майстер-класи були змістовно насичені, викликали емоційний відгук, оскільки вони дозволили учасникам поглибити свої знання та навички в певній області дослідницької роботи та психологічної практики, а мали інформаційне та супервізійне спрямування. Кожен майстер-клас був проведений професіоналами у відповідній галузі, які мали багатий досвід роботи з клієнтами та змогли донести свої знання та навички до учасників конференції. Ми вдячні нашим колегам-майстрам, які продемонстували авторські майстер-класи продемонстрували: докторці психологічних наук, професорці, психотерапевтці за методом символдрами Марії Павлюк й психологині в інтегративному напрямі, випускниці магістратури УГСП Антоніні Кухар, докторці психологічних наук, професорці кафедри психології Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка; професорці кафедри соціальної роботи та психології Національного університету «Запорізька політехніка» Наталії Савелюк й практичній психологині, магістерці психології, провідніій тренерці Вищої школи психосинтезу, членкині Української асоціації психосинтезу та психотерапії, членкині Європейської асоціації психосинтезу, керівниці волонтерського проєкту «Психосинтез у воєнний час» Анні Широковій, магістрантці 1 курсу, сп. Психологія УГСП, Professional Certified Coach ICF, consultant of positive Psychotherapy WAPP Leadership coach, mentor, supervisor, facilitator, кризовий консультант, рsychotraumatolog Марії Пащенко й кандидату психологічних наук, доценту, завідувачці кафедри психології Київського інституту бізнесу та технологій Юлії Лановенко, а також кандидатці психологічних наук, доцентці кафедри психології та педагогіки  Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», практикуючій психологині вищої кваліфікаційної категорії, викладачці Київського юнгіанського інституту, юнгіанській консультантці, арттерапевтці, казкотерапевтці, сертифікованій тренерці; заступниці очільниці правління ГО «Південно-східна українська асоціація практичних психологів та арттерапевтів» Ользі Сербовій.

Також учасники мали можливість детальніше дізнатися про конкретні техніки та підходи до роботи з клієнтами за наступними напрямками: «Ландшафт мого тіла», «Арт-терапевтичний метод інтуїтивного малювання у роботі з українськими біженцями», «Підтримка і розвиток психологічного благополуччя в умовах воєнного стану», «Психосинтез в онлайновій допомозі під час війни», «Емоційна грамотність як запорука успішної комунікації особистості», Адаптація методики «Незакінчені речення” під виняткові психологічні дослідження», Вплив архетипів на духовну трансформацію українців під час війни (робота з метафорою «Чаювання з Перемогою»).

Учасники отримали практичні поради та вправи, які можна використовувати в роботі з клієнтами, щоб підвищити їхню позитивну налаштованість та допомогти їм досягти більш значущих результатів у житті, дізналися про різні техніки, які можна використовувати у роботі з травмою, емоційним виснаженням, що допомагає їм посилити власну асертивність та стресостійкість в умовах викликів сьогодення. Під час майстер-класів учасники не лише дізналися про нові підходи та техніки, але й мали змогу їх практикувати. Вони виконували різні вправи та завдання, які допомагали закріпити отримані знання та навички. Окрім того, майстер-класи були інтерактивними та дозволяли учасникам  взаємодіяти з психологами. Учасники мали змогу задавати запитання, обговорювати власні думки та досвід роботи з клієнтами.

Після роботи майстер-класів багато учасників конференції висловили свою вдячність за отримані знання та навички. Вони відзначили, що ці майстер-класи були корисними не лише для професійного зростання, а й для особистісного зростання. Вони стали справжнім захопленням, зокрема, для наших аспірантів та студентів.

Зазначимо, що ознайомитися з матеріалами і відеозаписами конференції можна на ютуб-каналі кафедри психологіїhttps://bit.ly/3OuF2qm.

Підводячи підсумки конференції, ми впевнені, що ці два дні сприяли: знайомству з сучасниками українськими психологами-дослідниками, психологами-практиками, молодими ученими, які вивчають актуальні психічні явища в житті українців; поповненню знань, відпрацюванню вмінь діагностувати в себе та своїх клієнтів такі важливі психологічні утворення, як асертивність, емоційний інтелект та грамотність, психологічне благополуччя; глибшому пізнанню про апробовані методи, техніки і терапевтичні підходи надання психологічної допомоги в умовах стресу і війни, зокрема: робота з тривожними дітьми, нейропсихологічна корекція, схема-терапія, психосинтез, арт-терапевтичні прийоми, психосоціальні ігри, проективні методи «незавершених речень», МАК-техніки, медитативна практика  та психоаналітичні техніки.

Шановні учасники, молоді науковці та досвідчені вчені!

Праця кожного з Вас заслуговує на глибоку повагу та щиру вдячність, незважаючи на перешкоди та виклики, з якими ми стикаємося сьогодні. Ми цінуємо Ваше сумлінне ставлення до наукової роботи та професійний підхід до роботи з людьми, котрі сьогодні потребують психологічної допомоги.

Вважаємо, що мета нашого заходу досягнута і завдяки нашим гостях, друзям та здобувачам. Дякуємо всім за Ваш час, зусилля, небайдужість, включення, неймовірне прагнення бути обізнаним, професійним і гармонійним. Прямуємо до нашої провідної мети- стати психологом-дослідником чи професіоналом у психологічній практиці.

Колектив кафедри психології УГСП  вдячний за нашу співпрацю. Разом ми складаємо велику спільноту психологів і можемо розраховувати на взаємну підтримку та надійне плече. Тільки так, разом, ми зможемо здолати всі труднощі та здобути Перемогу!

Все буде Україна!

Пресцентр кафедри психології

Недавні записи

Категорії