Магістрант кафедри психології Олександр Черкас переміг у міжнародному конкурсі «Найкращий учитель української мови за кордоном»

Соціально-психологічний факультет > Новини факультету > Магістрант кафедри психології Олександр Черкас переміг у міжнародному конкурсі «Найкращий учитель української мови за кордоном»

Кафедра психології факультету історичної та соціально-психологічної освіти Університету Григорія Сковороди в Переяславі вітає магістранта освітньо-професійної програми «Консультативна психологія» факультету Олександра Черкаса з перемогою в Міжнародному конкурсі «Найкращий учитель української мови за кордоном» у 2022-2023 навчальному році. Про це стало відомо з відповідного наказу виданого Міністерством освіти і науки України.

Наявність психологічних знань допомагає вчителю української мови створити сприятливу та емоційно безпечну атмосферу в класі. Розуміння психологічних потреб студентів дозволяє підібрати ефективні методи та підходи до навчання, що допомагають краще засвоїти мовні навички та розвинути комунікативні здібності.

Психологічні знання також допомагають вчителю української мови розуміти особистісні особливості кожного учня, їхню мотивацію та інтереси. Це дозволяє враховувати індивідуальні особливості під час планування та проведення уроків, стимулювати мотивацію до навчання та досягнення успіху.

Застосування психологічних знань також сприяє ефективному управлінню класом, розвитку співробітництва та взаємин між учнями. Вчителю важливо розуміти психологічні процеси, що відбуваються в класі, виявляти та вирішувати конфлікти, сприяти позитивному соціальному клімату.

Варто відзначити, що зусилля Олександра в означеному напрямку мають велике значення для збереження і розвитку культурної спадщини нашої країни. Із конкурсними матеріалами переможця можна ознайомитися на сайті Інституту модернізації змісту освіти.

Відомо, що міжнародний конкурс «Найкращий учитель української мови за кордоном» був започаткований у 2014 році і проводиться щорічно з 9 листопада до 24 серпня у два етапи (регіональний та підсумковий). Вчителі, які викладають українську мову за кордоном змагаються у двох номінаціях – «Учитель початкової школи» та «Учитель загальної середньої школи». Метою конкурсу є піднесення престижу української мови, розвиток українського шкільництва за кордоном та удосконалення фахової майстерності вчителя української мови за кордоном. Організаторами конкурсу є Українська Всесвітня Координаційна Рада та Міністерство освіти і науки України.

«Якби не навчання на психолога в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі, то навряд чи я б зміг опанувати свій емоційний стан під час війни й викладати на високому рівні українську мову дітям за кордоном. Саме психологічні знання допомогли мені без паніки навчати, вчитися й перемагати», – зізнається Черкас.

Бажаємо Олександру Черкасу подальших успіхів у його кар’єрі та надіємося на багато нових досягнень і визнання у майбутньому. Нехай його праця принесе багато плідних результатів і сприяє популяризації української мови в усьому світі. Впевнені, що його талант, пристрасть та професіоналізм надихатимуть багатьох інших на вивчення та використання української мови.

 

Пресцентр кафедри психології

Категорії