Транзакційний аналіз, психодіагностичний інструментарій та консультативна взаємодія: академічна мобільність магістрантів-психологів УДУ імені Михайла Драгоманова в УГСП

Соціально-психологічний факультет > Новини кафедри психології > Транзакційний аналіз, психодіагностичний інструментарій та консультативна взаємодія: академічна мобільність магістрантів-психологів УДУ імені Михайла Драгоманова в УГСП

Кафедра психології соціально-психологічного факультету Університету Григорія Сковороди в Переяславі продовжує гарну традицію – навчання за програмами академічної мобільності. У цьому семестрі академічно мобільними були магістранти психологічного факультету Українського державного університету імені Михайла Драгоманова, які упродовж жовтня-грудня 2023 р. щовівторка відвідували лекційні і практичні заняття на платформі Microsoft Teams.

Як повідомляє пресцентр кафедри психології, здобувачі ОНП «Теорія і практика наукової психології» УДУ імені Михайла Драгоманова проявили бажання вивчати освітній компонент вибіркового циклу «Транзакційний аналіз (ТА) у психологічному консультуванні» розробленого в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі. Роботу драгоманівців супроводжувала доцент кафедри психології, стейкхолдер цієї освітньо-наукової співпраці Світлана Герасіна.

Драгоманівці ознайомилися з концептуальними підходами методу транзакційного аналізу; оволоділи новим психодіагностичним інструментом виявлення і подолання ускладнень у психічній діяльності індивіда; набули навики консультативної взаємодії з використанням базових постулатів транзакційного аналізу.

Як розповідає Світлана Вікторівна, транзакційний аналіз, на правду, привабив здобувачів як дієвий психоаналітичний напрям наукової і прикладної психотерапії, ефективний інструмент сучасного практичного психолога, а також як метод – пізнавальний у сприйнятті, доступний у засвоєнні та робочий у використанні, спроможний виявити й, згодом, пропрацювати такі значущі смисложиттєві феномени людського буття, як життєва позиція, робочий стиль комунікації, сценарні рішення, драйверна поведінка, психологічні ігри, деструктивні ролі у драматичному трикутнику нездорової взаємодії тощо.

Принагідно, у рамках академічної мобільності, майбутнім психологам пощастило познайомитися з легендарною жінкою, переяславкою-уродженкою США Надією Спасенко. У 90-х рр. ХХ ст. вона започаткувала вивчення транзакційного аналізу в Україні і дотепер займає активну позицію щодо популяризації цього методу, який зцілює сотні зранених душ в усьому світі. Надія Іванівна поділилася власним досвідом особистої терапії у цьому методі, історією друку першого україномовного підручника з транзакційного аналізу під її редакцією, цікавими подіями і зустрічами. Діалог видався глибоким, повчальним і пам’ятним, про що свідчили відгуки учасників заходу.

У підсумку магістранти Українського державного університету імені Михайла Драгоманова в повному обсязі виконали вимоги навчального курсу; проявили винахідливість у підготовці індивідуально-творчих завдань, з урахуванням тематик своїх кваліфікаційних робіт; продемонстрували ймовірність застосування методу ТА у психоконсультативних програмах власного дипломного проєкту; успішно склали залік.

На кафедрі психології вкотре переконалися, що академічна мобільність сприяє реалізації цінних ідей і практик поглиблення фахових компетентностей, підвищення програмних результатів навчання та професійного зростання здобувачів в умовах вищої школи.

 

Пресцентр кафедри психології

Недавні записи

Категорії