Кафедра психології вперше випустила нову генерацію магістрів психології за ОПП «Консультативна психологія»: з якими враженнями вони закінчують альма-матер

Соціально-психологічний факультет > Новини кафедри психології > Кафедра психології вперше випустила нову генерацію магістрів психології за ОПП «Консультативна психологія»: з якими враженнями вони закінчують альма-матер

У 2023 році кафедра психології соціально-психологічного факультету Університету Григорія Сковороди в Переяславі вперше випустила магістрів за інноваційною освітньо-професійною програмою «Консультативна психологія», яку успішно було акредитовано у жовтні 2023 року.

85 майбутніх фахівців отримали ґрунтовні знання з психологічного консультування – надзвичайно затребуваної, в умовах війни та соціально-економічних потрясінь, спеціальності.

Підсумкові випробування підтвердили високу фаховість майбутніх консультантів. Випускники продемонстрували ґрунтовні знання, вміння застосовувати їх на практиці, навички розв’язання складних професійних завдань.

«Нині, коли гостро постає питання збереження психологічного здоров’я нації, саме консультативна психологія стає тією галуззю, яка допомагає людям долати кризи, розвивати стресостійкість, активізувати внутрішні ресурси. Протягом півтора року студенти опанували сучасні методики психологічного консультування, навчилися ефективним технікам подолання криз і психотравм. Окрему увагу було приділено вивченню психосинтезу – потужного інструменту допомоги людині в складних життєвих обставинах», – говорить гарант спеціальності, кандидат психологічних наук, доцент кафедри психології Світлана Герасіна.

Нині до лав українських психологів приєдналася нова генерація висококваліфікованих фахівців, які здатні надавати дієву допомогу в умовах суспільної кризи. Випускникам є куди застосувати здобуті знання і вміння, адже попит на послуги кваліфікованих психологів-консультантів вкрай великий. Самі за себе говорять їх враження та рефлексії:

«Моє півторарічне навчання на кафедрі психології було захоплюючим відкриттям. Очікуючи лише теоретичних знань, я виявила для себе безмежний світ можливостей для особистого розвитку. Основне відкриття – психологія це не лише факти, але й ключ до власного розвитку. Навчання також дало змогу краще зрозуміти себе та оточуючих – я стала більш відкритою і толерантною, розвиваючи аналітичні та міжособистісні навички. Моя мета – розвивати психотерапевтичну практику. Кафедра психології не лише забезпечила знання, а й надала впевненість і ключові навички для успішної кар’єри в галузі. Навчання стало важливим етапом в моєму житті. Я відчула себе частиною спільноти, яка допомагає рости як особистості та фахівця. Це початок моєї кар’єри в психології, і я впевнена, що переді мною багато цікавих та значущих викликів», – каже випускниця Катерина Бєлоусова.

«Я вступила до УГСП, бо хотіла отримати диплом державного зразка, позаяк раніше отримала освіту по психотерапевтичному напрямку та активно консультувала. Проте мене так вразило піклування викладачів про нас, це доброзичливе ставлення, професіоналізм, людська мудрість, праця до нестями. Ми бачили яке в них шалене навантаження, але й безмежна турбота. На багатьох парах почувала себе як в затишній родині – це обмін досвідом, важливі дискусії, нові цікаві знання. Спілкуюсь з колегами з інших закладів вищої освіти і відзначаю, що у них все далеко не так. Безмежна вдячність викладачам, улюбленій кафедрі», – зауважує її одногрупниця Світлана Харченко.

«На світлині я біля арки входу в універ. Тоді я їхала на вступний іспит і пройшла крізь неї вперше. Не знаю чому, але я відчувала, що цю мить треба зафіксувати. Тепер, через півтори роки я знаю, що не помилилась. На фото крок в новий, іноді дивний, але точно цікавий й, час від часу, буремний світ психології. Мої очікування тоді – ніяких очікувань. Мої здобутки, якщо коротко – світ не буде колишнім. Мої плани – діамант без огранювання, якому я надаватиму форму в майбутньому. Якою буде ця форма покаже час. Але точно поряд зі мною залишаться люди, яких я зустріла, і досвід, що здобула. І як би не повернулася доля, але з психологією тепер ми нерозлучні», – додає випускниця Антоніна Кураєва.

«У світі психології, де кожен новий день приносить свої унікальні виклики, постійна освіта є не лише вимогою професії, а й ключем який відчиняє двері до глибшого розуміння людської психіки. Підходячи до цього нового етапу життя, моїми супутниками були цікавість та спрага знань. За півтора року я відкрила для себе не лише глибину психологічних теорій, а й розробила власну терапевтичну програму, що стала кульмінацією мого академічного зростання. Кожен день навчання прокладав шлях до нових відкриттів, не лише в теоретичному розумінні, але й у вмінні застосувати ці знання на практиці. Попри дистанційний формат, я відчувала себе частиною теплої спільноти, де кожен з нас ділився своїми ідеями та підтримкою. Від щирого серця дякую всім викладачам університету за вашу мудрість, терпіння та невичерпне натхнення, якими ви щедро ділилися з нами. Попереду – новий горизонт можливостей. Планую використовувати ці знання та навички у своїй практиці, допомагаючи іншим знаходити своє місце у світі», – у свою чергу каже Марина Губарева.

«Перегортаю ще одну сторінку життєвої подорожі – півтора роки університетського життя, з повним занурення в наукову психологію. Чи могла я очікувати, що в цьому стрімкому потоці лекцій, практик, наукових конференцій моя життєстійкість набере нового значення. Моя свідомість укріпила важливі аспекти психологічної міцності, стресостійкості, разом з адаптивністю до невизначеності періоду військового стану. Моя мрія: бачити українців міцними духом і з іскорками радості в очах, попри усі випробування долі. А починається це з вміння ефективно володіти стресовими викликами, розуміти власні реакції та конструктивно приймати рішення у несподіваних ситуаціях, вдосконалюючи власну чутливість, турбуючись про своє психічне здоров’я. Тому – ми завжди поруч! Така інколи непомітна, але потужна психологічна підтримка веде до вашої Перемоги! А це є ключовим елементом нашого «професійного щастя»», – підсумовує випускниця Іванна Ільчишина.

Кафедра психології бажає своїм випускникам успіхів на професійних стежках. Нехай ваша благородна місія допомагати людям приносить радість і задоволення.

 

Пресцентр кафедри психології

Недавні записи

Категорії