В УГСП відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція «Консолідація українського суспільства в умовах війни і повоєнного відновлення: соціально-антропологічні аспекти»: підсумки та деталі події

Соціально-психологічний факультет > Новини кафедри філософії і соціальної антропології імені професора І.П. Стогнія > В УГСП відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція «Консолідація українського суспільства в умовах війни і повоєнного відновлення: соціально-антропологічні аспекти»: підсумки та деталі події

З 25 по 26 квітня 2024 року, за ініціативи кафедри філософії і соціальної антропології імені професора І.П.Стогнія соціально-психологічного факультету Університету Григорія Сковороди в Переяславі було проведено Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Консолідація українського суспільства в умовах війни і повоєнного відновлення: соціально-антропологічні аспекти». Співорганізаторами події  стали Інститут філософії імені Г.С. Сковороди НАН України, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Полтавський національний педагогічний університет імені В.Г.Короленка, Український державний університет імені Михайла Драгоманова та Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького.

У ході пленарного засідання когорта провідних українських філософів у своїх доповідях представила соціально-антропологічні, метаантропологічні й соціокультурні ідеї та концепції.

На початку зустрічі з вітальним словом та доповіддю на тему  «Консолідаційний потенціал гуманітарної освіти в Україні» промову мав ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур.

«В умовах війни важливу консолідаційну суспільну функцію виконує гуманітарна освіта. Тому головним завданням, що постає перед закладами вищої освіти, зокрема Університетом Григорія Сковороди в Переяславі, є формування національно свідомої, патріотично зорієнтованої високоморальної молоді», – підкреслив Віталій Вікторович.

Надалі професор, член-кореспондент НАН України, провідний науковий співробітник Інституту філософії імені Г.С. Сковороди НАН України, Президент Міжнародної асоціації філософського мистецтва Назіп Хамітов аргументовано розкрив тему «Метаантропологія як методологія успішної консолідації України в умовах війни та миру». Гість зосередив увагу на тому, що в нашу трагічну й героїчну епоху надзвичайно важливо критично оцінювати інформаційні потоки, відрізняти правду й постправду, не ставитися до людини як до засобу досягнення мети.

Професор, в. о. завідувача кафедри української філософії та культури Київського національного університету імені Тараса Шевченка Михайло Бойченко виступив з доповіддю «Морально-мобілізаційний потенціал основних ідей праці Іммануеля Канта «До вічного миру».

«У наш час багато говорять про мобілізацію – передусім, військову, – як про вище втілення адекватного прийняття на себе людиною громадянського обов’язку у часи війни. Проте питання масової мобілізації, передусім, у своїй основі, є питанням моральним. Це питання готовності громадян виконувати свій обов’язок навіть не стільки перед державою, скільки перед суспільством, перед Батьківщиною. Держава має запропонувати здорову альтернативу для тих, хто боїться смерті й тих, хто не готовий брати одразу до рук зброю і йти на передову», – зазначив Михайло Іванович.

Професорка кафедри теоретичної і практичної філософії Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Віце-президент Міжнародної асоціації філософського мистецтва Світлана Крилова розкрила тему «Академічна харизма вченого і викладача: фактор гуманізації й консолідації суспільства» де підкреслила значення внеску вчених-гуманітаріїв у процес консолідації суспільства та розвиток сучасного суспільного знання. Принагідно наголосила на важливості дотримання норм академічної доброчесності науковцями й викладачами закладів вищої освіти в Україні.

Своєю чергою професор, провідний науковий співробітник Інституту філософії імені Г.С. Сковороди НАН України Ярослав Любивий доповідаючи на тему «Консолідація суспільства з погляду концепції А.Маслоу «суспільство з високою синергією» і «суспільство з низькою синергією»», розкрив специфічні особливості розвитку українського суспільства, показав його спільні риси з європейською цивілізацією та можливості й умови прогресу за законами високої синергії.

Надалі професорка кафедри психології Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка Наталія Савелюк у ході розкриття теми «Концепт «війна» у свідомості українців» презентувала теоретичне обґрунтування ядерної семантики та емпіричне вивчення сектору асоціативних полів концепту «війна» у свідомості українців із різних регіонів в умовах російсько-української війни. У свою чергу професор кафедри соціальної філософії, філософії освіти та освітньої політики Українського державного університету імені Михайла Драгоманова Сергій Терепищий доповів про демократичні цінності в освітньому контексті й запропонував теоретичний погляд на інтеграцію українських дітей та молоді у польських школах.

Завідувач кафедри філософії і соціальної антропології імені професора І.П. Стогнія Університету Григорія Сковороди в Переяславі, доцент Сергій Рик у своїй доповіді «Консолідація українського суспільства і пропаганда», визначив позитивний і негативний вплив і наслідки пропаганди в умовах війни.

Підсумовуючи, варто зауважити те, що доповіді викликали значний інтерес учасників конференції, про що свідчить кількість питань, які ставились наприкінці кожного виступу та жвава дискусія, що розгорнулася на пленарному засіданні. Не менш цікавими і актуальними були дискусії на секційних засіданнях другого дня роботи конференції. Резолюція конференції буде важливою та корисною для науковців та здобувачів вищої освіти.

 

Пресцентр кафедри філософії і соціальної антропології імені професора І.П.Стогнія

Категорії