Соціально-психологічний факультет > Новини кафедри психології і педагогіки дошкільної освіти > Здобувачі СПФ відвідали художню виставку Альберта-Лейзера Фельдмана «Колоритні епізоди штетла» до 165-ї річниці від дня народження Шолом-Алейхема

Днями студенти соціально-психологічного  факультету з разом з кандидатом філософських наук, доцентом кафедри психології та педагогіки дошкільної освіти, заступником декана з виховної роботи Тамарою Андреєвою та кандидатом педагогічних наук, старшим викладачем кафедри соціальної педагогіки і соціальної роботи Оленою Литвишко відвідали виставку робіт Альберта-Лейзера Фельдмана «Колоритні епізоди штетла» до 165-ї річниці від дня народження класика єврейської літератури Шолом-Алейхема, що нині експонується у мистецькій галереї КЗ «Переяславського ЦКМ». На виставці представлено 15 картин художника.

Як передає пресцентр факультету, Альберт Фельдман виклав на полотні розповіді Шолом-Алейхема з творів про жителів штетлу, де проживали євреї. Саме через це виставка має назву «Колоритні епізоди штетла». Серед героїв картин можна побачити і маленького Шолом-Алейхема. Він зображений на картині, яка називається «Можна записати».

Ініціаторка виставки, голова Товариства єврейської культури та завідувачка будинку культури села Гайшин, екскурсовод та мистецтвознавець Ірина Кучеренко розповіла сковородинівцям історію переяславського єврейства у ХІХ столітті. Розповіла, що у той час близько половини мешканців нашого міста складали представники єврейської національності, які утворювали «штетл» зі своїми звичаями та традиціями.

«У Переяславі налічувалося 19 синаног. Центральна синагога розміщувалася в приміщенні, де нині розташовується фабрика художніх виробів, а крім неї ще були цехові синагоги. Зокрема синагога молочарів розташовувалася біля підварського моста, і в п’ятницю напередодні шабату – суботнього вихідного дня, молочарі приносили туди молоко («халява» на івриті) і роздавали його безкоштовно всім бажаючим. Звідси і походить наш сучасний вислів, щось отримати безкоштовно», – розповіла Кучеренко.

У другій частині екскурсії здобувачі СПФ пройшли шляхами життя Шолом-Алейхема – від народження, крізь тяжке дитинство, одруження, початок творчого шляху та багато іншого. Цей шлях є наскрізною ниткою експонованих у Переяславі картин Фельдмана:

«Придивіться до колориту цих картин: кожне лице має якесь почуття. На одній із картин можна побачити скрипаля, який став прототипом героя роману Шолом-Алейхема «Стемпеню». Це наш переяславський скрипаль Ізраїль Бендицький, який був дуже популярним серед єврейства, його запрошували на весілля, він був неоціненним музикантом. До нього малий Шолом-Алейхем бігав навчатися музиці. А пізніше писав, що якби не став письменником, став би музикантом. Жив Бендицький навпроти Фабрики художніх виробів, де зараз порожнє місце біля будинку культури. А хлопчик на картині «Можна записати» – це Шолом-Алейхем, який записує перший свій словничок. Про кожну картину можна розказати дуже багато, тому запрошуємо всіх на виставку – буде цікаво і дорослим, і дітям», – говорить Ірина Кучеренко.

 Зазначимо, що виставка експонуватиметься до 27 березня, побачити її можна у будні з 10:00 до 16:00.

 

 Пресцентр соціально-психологічного факультету

Недавні записи