Перспективи розвитку сучасної психології – кафедра психології знову об’єднує молодих вчених

Соціально-психологічний факультет > Новини факультету > Перспективи розвитку сучасної психології – кафедра психології знову об’єднує молодих вчених

3-4 листопада 2022 року, відбулася ХІ Всеукраїнська науково-практична конференція молодих вчених «Перспективи розвитку сучасної психології», яка започаткована і традиційно проводиться двічі на рік кафедрою психології факультету історичної і соціально-психологічної освіти  Університету Григорія Сковороди в Переяславі. Ключовими завданнями кожного такого зібрання є актуалізація викликів сьогодення перед суспільством та пошук рішень актуальних проблем сучасної̈ психологічної науки, налагодження тісної співпраці між ученими і практиками, обмін дослідницьким досвідом і результатами наукових пошуків, напрацювання та презентація інноваційних ефективних технологій у сфері збереженні психологічного здоров’я.

Науковою темою кафедри психології є «Активізація психологічних ресурсів особистості в різних умовах соціалізації». Саме цій тематиці було присвячено більшість доповідей і практичних рекомендацій  фахівців. Всього на конференцію зареєструвалося більше 250 осіб, незважаючи на постійні відключення електромереж по всій країні, в режимі реального часу змогли взяти участь близько 60 учасників з України і з-поза її меж (Польща, Чехія, Туреччина, Німеччина, Португалія, Ізраїль).

Розпочала роботу конференції її модератор, кандидат психологічних наук, доцент кафедри психології, заступниця завідувача кафедри психології Світлана Герасіна налаштувавши усіх учасників на відповідний лад, окресливши регламент і розмаїття тематики виступів. Надалі вітальне слово та актуалізація важливості роботи психологів України і світу пролунали від кандидата історичних наук, доцента, проректора з наукової та інноваційної діяльності Василя Дударя. Поза тим до вітальної частини приєднався доктор політичних наук, професор, декан факультету історичної і соціально-психологічної освіти Борис Дем’яненко. Зокрема, керманич факультету підкреслив здобутки і напрацювання членів кафедри психології та центру консультативно-ресурсної психології УГСП, а також запросив на навчання до лав нашого університету потенційних вступників, зауважуючи важливість здобуття психологічної освіти для всього суспільства країни.

Безпосереднє пленарне засідання конференції відкрила кандидат психологічних наук, професор, завідувачка кафедри психології, керівник психолого-медико-педагогічної консультації Галина Хомич. У ході виступу привітала учасників та зробила екскурс у напрямку психологічної роботи «Консультативна допомога дорослим в умовах війни». Цитуючи відомого психотерапевта Віктора Франкла, доповідачка зауважила, що: «Надія, як активне сподівання, та готовність до зустрічі з новим − це раціональна віра, як переконаність наявності можливостей, в тому числі долання складної ситуації, це мужність як здатність зібратися і чинити опір». Також психологиня відзначила людські потенції, емоційно-вольові утворення які приходять на допомогу особистості, коли це потрібно. Своїм виступом Галина Хомич задала вектор і акценти подальшої роботи конференції.

З доповідями, у яких розкривалися різні аспекти психологічної, зокрема, консультативної практики, виступили: Катерина Варивода, кандидат історичних наук, доцент кафедри медико-біологічних дисциплін і валеології УГСП, магістр біології, практичний психолог; Вікторія Вероні, магістрантка кафедри психології УГСП, психолог-практик, soft skills тренер; Альона Кобзар, магістрантка кафедри теоретичної і консультативної психології НПУ ім. М.П. Драгоманова; Тетяна Чала, магістрантка кафедри теоретичної і консультативної психології НПУ ім. М.П. Драгоманова; Олена Калашник, магістрантка кафедри теоретичної і консультативної психології, НПУ ім. М.П. Драгоманова, коуч ICF, психолог; Ольга Горобець, магістрантка кафедри теоретичної і консультативної психології НПУ ім. М.П. Драгоманова; Світлана Паюк, магістрантка кафедри психології УГСП, Надія Гетьман, соціальний працівник БО «Світло надії», м. Пирятин; Іван Дмитрик, аспірант кафедри психології УГСП, лікар, психотерапевт, Голова ГО «Асоціація ресурсної психології та психотерапії», м. Київ; Іван Заєць, науковий співробітник відділу психології праці, кандидат психологічних наук, Інститут педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України; Олександр Черкас, магістрант кафедри психології УГСП, Голова ГО «Не цькуй», м. Київ; Алла Шевенко, молодший науковий співробітник відділу психології праці, кандидат психологічних наук, Інститут педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України.

Учасники конференції презентували свої наукові доробки та інтелектуальні пошуки з різних галузей психологічної науки, а саме:

  • Нейропсихологія навчальної діяльності студентів в умовах сьогодення;
  • Активація психологічного ресурсу жінки в умовах війни методами позитивної психотерапії;
  • Вплив емоційного інтелекту на ефективне виконання професійних обов’язків бортпровідників цивільної авіації;
  • Теоретичні основи вивчення проблеми готовності до материнства вагітних жінок;
  • Самооцінка та самоцінність – рушійна сила в умовах сучасних реалій;
  • Сексуальність як джерело відновлення психіки;
  • Психологічні та соціальні фактори прояву іпохондрії у молодих жінок;
  • Особливості соціального супроводу людей, хворих на туберкульоз та ВІЛ;
  • Активізація ресурсних станів особистості в умовах невизначеності;
  • Науково-практичне забезпечення профдіагностичної та профконсультаційної діяльності;
  • Цькування в освітньому процесі нової української школи під час війни;
  • Інтеграція фізики і психології у популяризації природничих наук.

Ознайомитися з матеріалами і відеозаписами конференції можна на ютуб-каналі кафедри психологіїhttps://bit.ly/3OuF2qm.

Краще за все підсумують роботу зібрання відгуки його учасників:

Дуже вдячна абсолютно всім доповідачам за цікаві та змістовні доповіді та організаторам за сьогоднішній день, який я провела на Конференції! Дякую за слова емоційної підтримки в ефірі від організаторів та гарний настрій!

Для мене участь в Конференції – це завжди можливість почути про щось нове, живе і різноманітне (окрема дяка доповідачу Заєць Івану від сангвініка) в сучасній психології, фахово збагатитися (окрема подяка доповідачці Варивода Катерині від мого сенсорного і програмового блоків).

Всім віри та натхнення!

Наталія Пилипенко,

фахівець (консультант) ІРЦ

Дуже дякую за цей світлий день, хоча в саме цей час електрики і не було. Дуже тепла атмосфера, цікаві доповіді. Всім творчого та професійного натхнення

Марина Губарева,

магістрантка кафедри психології УГСП

Велике дякую за конференцію! Теми доповідачів дуже цікаві і актуальні в наш час. Для себе взнала багато нового. Прошу вибачення за невчасне доєднання, в Харківській області по багато часу відключають світло, проте я з вами!

Дякую! З Вашою командою дуже цікаво!

Людмила Балла,

викладач комунального закладу «Харківська гуманітарно-педагогічна академія» Харківської обласної ради

Це була дуже цікава конференція, я не могла відірвати увагу від доповідей попри всі технічні проблеми зі світлом і інтернетом! Дякую дуже!

Олександра Кроліковська,

магістрантка кафедри психології УГСП

Наостанок організатори висловлюють найщиріші слова вдячності постійним партнерам: Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України (відділ психології праці), Національному педагогічному університету ім. М.П. Драгоманова (факультет психології), Громадським організаціям: «Асоціація ресурсної психології та психотерапії», «Українська асоціація психосинтезу та психотерапії», «Не цькуй» за підтримку, активну включеність у роботу конференції, цікаву і відкриту рефлексію.

Шановні учасники, молоді науковці та досвідчені вчені! Такі люди як ви, заслуговують глибокої поваги та щирої вдячності за вашу працю, адже незважаючи на перепони і виклики сьогодення, ми провели чудовий захід?! Дякуємо за сумлінне ставлення до наукової роботи та професійний підхід до роботи з клієнтами!

Колектив кафедри психології УГСП дуже цінує нашу співпрацю! Коли ми розуміємо, що є велика спільнота психологів і поряд надійне плече, ми здолаємо всі труднощі, адже попереду нас чекає перемога!

Леонід Ніколаєв,

кандидат психологічних наук, доцент

Недавні записи

Категорії