В УГСП відбулась XІ Міжнародна науково-практична конференція «Сучасна освіта: стратегії та технології навчання молоді і дорослих»: нотатки обговорень

Соціально-психологічний факультет > Новини кафедри освітології та педагогічної інноватики > В УГСП відбулась XІ Міжнародна науково-практична конференція «Сучасна освіта: стратегії та технології навчання молоді і дорослих»: нотатки обговорень

З 7 по 8 березня 2024 року, за ініціативи кафедри освітології та педагогічної інноватики соціально-психологічного факультету в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі відбулася XІ Міжнародна науково-практична конференція «Сучасна освіта: стратегії та технології навчання молоді і дорослих». Зібрання відбулося у змішаному форматі та було присвячене актуальним питанням розвитку сучасної української освіти.

Як зазначають на кафедрі освітології та педагогічної інноватики, у 2023 році конференція відзначилася широким спектром тематичних напрямів, що відображали ключові аспекти розвитку сучасної української освіти. Говорили та дискутували про освіту в умовах воєнного стану, впровадження інноваційних технологій, формування національної ідентичності, професійну підготовку майбутніх фахівців, інтеграцію теорії та практики в навчальний процес, нові стратегії підготовки до освіти впродовж життя, вивчення зарубіжного досвіду професійної підготовки педагогічних кадрів та впливу освіти на фізичне і громадське здоров’я.

Повідомляється, що участь у конференції взяли не лише українські, а й іноземні науковці, зокрема представники таких освітніх закладів: Universitatea Pedagogicade Stat «Ion Creanga» (Молдова), Гуандунського університету нафтохімічних технологій (Китай), Харранського університету (Туреччина), Київського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних кадрів, Звягельського  фахового медичного коледжу Житомирської обласної ради, Володимир-Волинського педагогічного фахового коледжу ім. А. Ю. Кримського Волинської обласної ради.

Відкриваючи пленарне засідання з вітальним словом до учасників звернулися доктор історичних наук, професор, ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур; кандидат політичних наук, професор, декан соціально-психологічного факультету Борис Дем’яненко; сandidate of Chemical Sciences, University Professor, Director of the Institute for Research, Innovation and Technological Transfer State Pedagogical University «Ion Creangă» (Chisinau, Republic of Moldova) Eduard Coropceanu та доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри освітології та педагогічної інноватики Університету Григорія Сковороди в Переяславі Ольга Шапран. Промовці привітали усіх учасників із початком роботи конференції, побажали плідної співпраці та активного обговорення важливих питань сучасної освіти, акцентуючи на важливості проведення такої конференції, акцентуючи увагу на тому, що сучасна українська освіта потребує інноваційних підходів до навчання, інноваційних форм організації освітнього процесу, ефективних педагогічних та інформаційних технологій у підготовці сучасної молоді, що особливо актуально в умовах воєнного стану.

Після цього розпочалась безпосередня робота конференції, у ході якої зі своїми доповідями та презентаціями виступили doctor habilitatus, associate professor «Ion Creanga» State Pedagogical University of Chisinau (Republic of Moldova) Diana Antoci та PhD, Associate Professor «Ion Creanga» State Pedagogical University of Chisinau Valentina Mîslițchi. Вони дослідили проблему забезпечення добробуту педагогічного персоналу в екосистемі сучасної освіти.

Натомість завідувачка кафедри іноземних мов і методик їх навчання факультету педагогічної освіти Київського столичного університету імені Бориса Грінченка, кандидат педагогічних наук, доцент Наталія Кошарна ознайомила учасників конференції із сучасною стратегією іншомовної підготовки педагога у розрізі освітніх викликів сьогодення, а доктор педагогічних наук, професор, завідувач відділу науково-методичної роботи та професійної підготовки працівників закладів сфери культури Комунального закладу вищої освіти «Академія культури і мистецтв» Закарпатської обласної ради Володимир Черкасов дослідив проблему професійної підготовки майбутніх фахівців культури і мистецтва в освітніх закладах мистецького спрямування Австрії.

У свою чергу доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри педагогіки Українського державного університету імені Михайла Драгоманова Світлана Кушнірук розглянула питання категорійно-поняттєвого апарату дослідження як структурно-змістового концепту педагогічної теорії, а кандидат педагогічних наук, проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти, доцент кафедри природничих дисциплін Черкаської медичної академії Любов Білик присвятила свою доповідь проблемі професійної підготовки медичних фахівців у процесі безперервного професійного розвитку.

Великий науковий інтерес викликали й розвідки представників Університету Григорія Сковороди в Переяславі: доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри природничих дисциплін і методики навчання Університету Григорія Сковороди в Переяславі Юрій Шапран розглянув проблему освітніх практик актуалізації взаємин суспільства й довкілля в умовах воєнного стану, а доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри української лінгвістики і методики навчання, професор кафедри професійної освіти Університету Григорія Сковороди в Переяславі Олена Кулик наголосила на важливості застосування імерсивних технологій навчання: зміна парадигми «освіта = навчання» – «освіта = становлення».

Не менш ґрунтовними та цікавими були доповіді та презентації учасників секційного засідання. Виступ аспірантки спеціальності 011 Освітні, педагогічні науки КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти», викладач кафедри терапевтичних та фахових медсестринських дисциплін Черкаської медичної академії Інни Маруш був присвячений розвитку аналітичної компетентності у процесі професійної підготовки майбутніх фахівців медичної галузі. Викладач кафедри соціальних комунікацій, документознавства та інформаційної діяльності Університету Григорія Сковороди в Переяславі Олексій Шапран розповів про організацію безпечного процесу диджиталізації освіти методами двофакторної автентифікації. Кандидат педагогічних наук, старший викладач, завідувач навчально-методичної лабораторії Звягельського медичного фахового коледжу Житомирської обласної ради, стейкхолдер ОПП «Педагогіка вищої школи», спеціальності 011 Освітні, педагогічні науки Валерія Горбаченко ознайомила учасників конференції з концепцією формування здоров’язбережувального безпечного освітнього середовища в медичному фаховому коледжі.

Надалі доктор філософії (PhD), викладач кафедри історії і суспільно-економічних дисциплін Комунального закладу «Харківська гуманітарно-педагогічна академія» Харківської обласної ради Наталія Камардаш наголосила на важливості хьютагогіки та її місця в сучасній парадигмі освіти. Кандидат філологічних наук, доцент, доцент кафедри освітології та педагогічної інноватики Університету Григорія Сковороди в Переяславі Лариса Ткаченко зупинилась на проблемі професійної підготовки майбутніх викладачів до роботи з цифровими інструментами. Вчитель-методист ОЗО «Христинівський ліцей» Христинівської міської ради Черкаської області Любов Калиндрузь поділилася своїм досвідом щодо застосування профорієнтаційного інтернет-ресурсу «Мандруємо світом професій»: досвід роботи. Аспірант спеціальності 011 Освітні, педагогічні науки Університету Григорія Сковороди в Переяславі Гліб Легейда дослідив проблему управління освітнім процесом у закладах вищої освіти: теоретичний аспект. Ад’юнкт кафедри соціальної комунікації та публічної дипломатії інституту стратегічних комунікацій Національного університету оборони України Юлія Розумовська розповіла учасникам конференції про основні виклики і тенденції розвитку інформаційно-комунікаційної компетентності сучасних офіцерів. Студент ІІ курсу Комунального закладу вищої освіти «Академія культури і мистецтв» Закарпатської обласної ради Артем Поздняков дослідив специфіку інтерпретації вокальних творів західноєвропейських композиторів та продемонстрував учасникам конференції свої вокальні здібності.

На завершення зібрання до усіх присутніх звернулася доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри освітології та педагогічної інноватики Університету Григорія Сковороди в Переяславі Ольга Шапран, яка подякувала усім учасникам конференції за цікаві, змістовні, актуальні і ґрунтовні доповіді та презентації, розгляд тих важливих питань та проблем, які цікавлять сучасну українську освіту.

Завершуючи професорка наголосила на особливій вдячності Збройним Силам України за захист та можливість проведення конференції та побажала усім учасникам зібрання мирного неба, перемоги Україні у російсько-українській війні та запросила до подальшої співпраці.

Конференція виявилася не лише платформою для обміну знаннями, але й сприяла зміцненню міжнародних зв’язків та спільним пошуком відповідей на виклики, які постають перед освітніми системами сучасного світу.

 

Пресцентр кафедри освітології та педагогічної інноватики

Недавні записи

Категорії